13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Yaşlı Hastalarda Birden Fazla Semptomun Yönetimi: Önceliklendirme Stratejileri

Özge Sarıgül, Ersin Akpınar

Keywords: Aile hekimi,yaşlı hasta,multimorbidite yönetimi

Introduction:

Aile hekimliği, hasta bireyin tüm sağlık sorunları ile ilgilenmekle yükümlüdür. Giderek artan sayıda yaşlı hastanın, kompleks bakım ve ihtiyaçlarına odaklanmaktadır. Yaşlı hastalarda sıklıkla görülen komorbiditeler,polifarmasi ve biyopsikososyal yetersizlikler gibi faktörler, sağlık sorunlarının çeşitliliğine, tanı ve tedavi süreçlerindeki zorluklara neden olabilir. Zorluklar karşısında aile hekimi hastalıklarla değil, hastalarıyla işe başlaması gerekmektedir. Özellikle çoklu sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalındığında ,yeterli destek sağlandığında kişinin biyopsikososyal denge içinde olması mümkün olabilir.

Case:

92 yaşında kadın hasta, evinde saat: 22 civarı düşme nedeniyle 112 ambulans ile acil servise getirildi. Özgeçmişinde Diyabetes Mellitus, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, B12 ve demir eksikliği mevcuttu. Hastanın çekilen pelvik grafisinde subtrokanterik fraktürü tespit edildi. Yatışı yapılan hastaya kalça protezi ameliyatı yapıldı. Operasyon sonrası üçüncü gün taburcu edilen hastanın, süregelen süreçte kabızlık, bası yarası, depresif duygu durum değişikliği, uyku problemleri ve tekrar düşme korkusu gelişti. Bir ay süreli fizyoterapist desteği ile yürüme fonksiyonu kazandırıldı. Kabızlığı için diyet düzenlendi ve laksatif başlandı.2. evre bası yarası için koruyucu önlemler alındı, lokal antibiyoterapi ve her gün pansuman uygulandı. Depresif duygu durum değişikliğinin 1 aydan uzun sürmesi sebebiyle Trazodon 50mg/gün başlandı. Sosyal ve fiziksel destek açısından bakıcı desteği alması önerildi. Tekrar düşme riski açısından yürüteç, tekerlekli sandalye, ev içi düzenleme gibi önlemler açısından bilgilendirmeler yapıldı.

Discussion:

Aile hekimleri,bütüncül bir yaklaşımla sürekli ve kapsamlı sağlık hizmeti sunarak önemli bir rol üstlenmektedirler. Hastanın sağlık durumunu tam anlamıyla değerlendirerek, multimorbiditeyi ve bunların etkilerini anlamak; sağ kalım süresini tahmin etmek, tedaviyi yönlendirmek, hastalığın ilerleyişini öngörmek, erken müdahalede bulunmak ve hastalıkların kötüleşmesini engellemek gibi kritik bir öneme sahiptir. Yaşlı nüfusun hızla artmasıyla , yalnızlık, engellilik, kronik hastalıklar ve bakıma muhtaçlık gibi destek gereksinimleriyle sorunların gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Aile hekimlerinin, yaşlı bireylerin sağlık ihtiyaçlarını anlamak, tedavilerini yönlendirmek ve sağlık politikalarında etkin rol oynamak gibi önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Yaşlı popülasyonunun sağlık ihtiyaçlarını karşılamak adına devletlerin ve sağlık sistemlerinin gerekli politikaları geliştirmesi gerekmektedir.

#7