13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Ekran Kullanım Alışkanlıklarının Erken Çocukluk Gelişimi ile İlişkisi

Emre Sarı, S. Songül Yalçın

Keywords: Erken çocuk gelişimi, çocuğun medya kullanımı, babanın çocuk üzerindeki etkisi

Aim:

Bu çalışmanın amacı babanın çocuk bakımı ve çocuğun ekran kullanımının erken çocukluk gelişimi ve çocuğun tepkisine etkisini incelemektir.

Method:

Araştırmaya 2-5 yaş arası çocuğu olan 464 baba dahil edildi. Erken çocukluk gelişimi 'Erken Çocukluk Gelişimi İndeksi (EÇGİ)' ile değerlendirildi. EÇGİ sonuçlarını etkileyen faktörler ve çocuğun ekran kullanmasına izin verilmediğinde verdiği tepki araştırıldı.

Results:

EÇGİ’nin 4 alt grubundan 3'ünde çocukların %89,7'si geçer idi. Ekran kullanımına izin verilmediğinde çocukların %55,6'sı gidip başka bir aktivite yaptı, %44,4'ü ise ağlayarak tepki gösterdi. Çok faktörlü lojistik regresyon analizine göre babanın eğitim düzeyi, çocuğun yaşı, cinsiyeti, ekran kullanmaya başlama yaşı, çocuğun ekran kullanımına izin verilmediğinde vereceği tepki, 3 ve daha fazla kitaba sahip olması erken çocukluk gelişimi ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca çocuğun ekranı kullanmasına izin verilmediğinde gösterdiği tepkinin, çocuğun ve babanın ekran başında kalma süresi, 3 veya daha fazla kitap sahibi olma, yeterli/yetersiz bakım ve okuma-yazma-sayısal EÇGİ alt grubunda geçer olma ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Conclusions:

Ekran kullanım alışkanlıkları erken çocukluk gelişimini ve çocukların tepkilerini etkiler.

#48