13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Dekübit Ülseri Olan Evde Sağlık Hastalarında Tiroid Fonksiyon Testlerinin Değerlendirilmesi

Irem Şenoymak

Keywords: dekübit ülseri, tiroid fonksiyon testleri, yara, evde sağlık

Aim:

Dekübit ülseri özellikle hareket kısıtlılığı olan hastalarda basınçtan kaynaklanan, cilt ve altındaki dokulardaki lokalize hasar olarak tanımlanır, hastanede kalış süresini, komplikasyon gelişme riskini ve sağlık bakım maliyetini artıran önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Yapılan araştırmalarda uzun süreli bakım alan hastaların yaklaşık %20’sinde dekübit ülseri olduğu gösterilmiştir. Risk altında olan grup özellikle komorbiditesi olan yaşlı popülasyon, nörolojik bozukluğu olan kişiler, yoğun bakım- palyatif bakım hastalarıdır. Tiroid hormonları, vücuttaki metabolizmayı düzenleyen, hücresel aktiviteyi etkileyen önemli bir hormon grubudur. Cilt, tiroid hormonunun ana hedeflerindendir; fetal epidermal farklılaşma, bariyer oluşumu, saç büyümesi, yara iyileşmesi, keratinosit çoğalması ve keratin gen ekspresyonunda rol oynar (6). Yapılan çalışmalarda hipotiroidinin yara iyileşmesini geciktirdiği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı kronik yara hastalarında tiroid fonksiyon bozukluğu sıklığını araştırmak ve bu konudaki farkındalığı artırmaktır.

Method:

Çalışmaya 1 Mart 2023- 1 Mart 2024 tarihleri arasında Üsküdar Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri kapsamındaki DÜ olan hastalar dahil edildi. Bu hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, sistemdeki son 1 sene içerisindeki tiroid fonskiyon testleri değerlendirildi. Son 1 sene içerisinde kan sonucu olmayan ve tiroid hastalığı tanısı olup tedaviyle ötiroid olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.

Results:

Belirlenen tarih aralığında DÜ olan hasta sayısı 183’tü. Bu hastaların 45’i sistemde kan sonucu olmaması sebebiyle çalışmaya dahil edilmedi. Kalan 138 hastanın 9’u hipotiroidi tanısına sahip ve tedaviyle ötiroid durumda olduğundan dışlandı. Çalışmaya 82’si kadın olmak üzere 129 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 76,6 idi. Laboratuvar normal aralıkları TSH 0,28-3,86 mIU/L; T3 2,04-4,4 ng/L; T4 0,85-1,7 ng/dl. Hastaların TSH ortalaması 2,12 mIU/L; T3 ortalaması 2,12 ng/L ve T4 ortalaması 1,28 ng/dl idi. Hastaların 2’si aşikar hipotiroidi, 10’u subklinik hipotiroidi, 1’i aşikar hipertiroidi ve 3’ü subklinik hipertiroidi durumundaydı ve 40’ında izole T3 düşüklüğü vardı.

Conclusions:

Kronik yara hastalarında tiroid fonksiyon testlerinde anormallik sık gözlenmektedir. Bu durum yara tedavisindeki başarıyı etkileyeceğinden kronik yara tedavisinde tiroid fonksiyon testleri değerlendirilerek hasta yönetilmelidir.

#23