14. International Trakya Family Medicine Congress

24-27 April 2025, Balkan Congress Center, Edirne

‘ASCUS’ Smear Sonucu ve HPV Testi: Genç Bir Kadında Aile Hekimliği Yaklaşımı ve Öneriler

Sena Özge Koç, Şefik Bardakçı, Ghanim Khatib, Ersin Akpınar

Keywords: HPV, Pap Smear, Koruyucu Hekimlik, Hastayı Güçlendirmek

Introduction:

Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerindendir. Pap Smear testi; kanser öncesi hücrelerin erken teşhisini sağlayan tarama testidir. Preinvaziv dönemin başından kansere kadar geçen süre ortalama 6 yıldır. Kanser öncesi dönemde tedavi şansı %100’e yakındır. Düzenli Smear veya HPV testi yaptıran kadınlarda serviks kanseri görülme olasılığı oldukça azdır. Bu olgu sunumunun amacı, 'ASCUS' smear sonucuna sahip genç bir kadın hastanın yönetim sürecini açıklamak, HPV testi ve aşıyla ilgili bilgi vermek, aile hekimliği perspektifinin hastanın tedavi ve izlemindeki önemini vurgulamaktır.

Case:

28 yaşında kadın hasta, dış merkezde yapılan Smear testinde 'ASCUS' sonucu aldığı için polikliniğine başvurdu. Anamnezde hastanın beş yıldır cinsel aktivitesinin olduğu, coitus interruptus yöntemiyle korunduğu, sigara kullanmadığı belirlendi. Hastanın; patoloji sonucunun anlamı, kansere ilerleme riski ve bundan sonraki süreçle ilgili bilgi talebi vardı. Yapılan vajinal muayene sonucunda serviks doğal görüldü, intravajinal ultrasonografide uterus ve bilateral overlerde anormal bulgu saptanmadı. ASCUS sonucuyla ilgili olarak, servikste atipik inflamasyon hücrelerinin görüldüğü; bunun HPV kaynaklı veya başka nedenlere bağlı olabileceği belirtilerek bu hücrelerin kanser hücresi anlamına gelmediği vurgulandı. Refleks HPV DNA testi yaptırıp sonucuyla tekrar polikliniğe gelmesi söylendi. HPV aşısına karşı tereddüdü olan hastaya, yaşına uygun olarak aşı yaptırmanın faydaları anlatıldı ve bariyer yöntemleri ile korunması önerildi.

Discussion:

Bu olgu, HPV aşısının ulusal aşı takviminde yer almaması ve Smear testi konusundaki çekinceler nedeniyle serviks kanserinin ülkemizde hala önemli bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir. Aile hekimleri, yalnızca hastaları tedavi etmekle kalmayıp sağlık ve iyilik durumunu geliştirmeyi de amaçlar. Bu bağlamda, tarama testlerinin serviks kanserini önlemedeki etkinliğinin vurgulanması, HPV aşısının erkek kadın bütün bireylere teşvik edilmesi, özellikle okul çağındaki çocukluk döneminden itibaren yapılması önemlidir. Anormal Smear sonucu veya HPV pozitifliği durumunda endişe etmeden düzenli takip ve tedavi ile kanserden korunmanın mümkün olduğu hastalara iletilmelidir. Sonuç olarak, hastaların sağlık kararlarına aktif katılım sağlamaları, sağlıklarını yönetme konusunda güçlendirilmeleri ve eğitilmeleri, bu yönde sağlık politikalarının güçlendirilmesi önem arz etmektedir.

#6