14. International Trakya Family Medicine Congress

24-27 April 2025, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimleri Ve Aile Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Sosyal Hizmetler Ve Sosyal Reçeteleme Konusundaki Bilgi Tutum Ve Davranışları

Mina Lara Üreten, Zerrin Gamsızkan

Keywords: Sosyal Reçeteleme, Aile Hekimliği, Sosyal Hizmetler, Sağlık Politikaları, Toplum Sağlığı, Hasta Yönlendirmesi, Sağlık Profesyonellerinin Tutumları.

Aim:

Sosyal reçeteleme, hekimlerin hastalarını, toplumda mevcut olan ve onların sağlığını destekleyebilecek çeşitli faaliyetlere yönlendirmelerini ifade eder. Bu çalışma ile sağlık hizmetlerinde bütüncül bir yaklaşımı destekleyen sosyal reçeteleme kavramını incelemek ve birinci basamak hekimlerinin konu hakkındaki bilgilerini tespit etmek amaçlanmıştır.

Method:

Bu çalışma, aile hekimleri ve aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin sosyal hizmetler ve sosyal reçetelendirme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla anket yöntemi kullanılarak tasarlanan tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırmadır. Anket toplam 37 sorudan oluşmaktadır.

Results:

Çalışmaya katılan hekimlerin %40'ı tıbbi sosyal hizmet almaya uygun hastalarla her gün birden fazla kez karşılaştıklarını belirtmiştir. Katılımcıların %31,2'si tıbbi sosyal hizmet almaya uygun hastaları nereye yönlendireceklerini bilmemektedir. Mezuniyet öncesi tıp eğitimi sırasında sosyal hizmetler ile ilgili ders alan hekimlerin oranı %10,6'dır. Katılımcıların %80,1'i mevcut görev yerlerinde sosyal hizmetler konusunda eğitim almamıştır. Çalışılan kurumlarda sosyal çalışmacı bulunma oranı %18,4'tür. Katılımcıların %90.1'i, aile hekimliği uygulamasında sosyal çalışmacılara ihtiyaç olduğunu düşünmektedir.

Conclusions:

Sosyal reçeteleme kavramına yönelik farkındalık ve kabul, hastaların fiziksel aktivite, hobi kursları, sosyal faaliyetler ve diğer yaratıcı ve zihinsel faaliyetlere yönlendirilmesini içeren bir dizi öneride bulunma eğilimini yansıtmaktadır. Bu çalışma, sosyal hizmetlerin ve sosyal reçetelemenin aile hekimliği pratiğinde nasıl daha etkin bir şekilde entegre edilebileceği üzerine daha fazla araştırma yapılmasını önermektedir.

#12