14. International Trakya Family Medicine Congress

24-27 April 2025, Balkan Congress Center, Edirne

E-Nabız Sisteminin Etkin Kullanımıyla Aile Sağlığı Merkezinde Tanı Konan HIV Enfeksiyonu: Olgu Sunumu

Hasan Bilal Gülşen, Eda Çelik Güzel

Keywords: HIV AIDS E-NABIZ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

Introduction:

Lentivirinae alt ailesinden zarflı bir retrovirüs olan HIV (Human Immunodeficiency Virüs), bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome, Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) tablosu ile ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Türkiye’de 1985 - 2023 tarihleri arasında bildirimi yapılan 39.437 HIV-pozitif kişi ve 2.295 AIDS vakası mevcuttur. Yine ülkemizde HIV/AIDS ile mücadele amacı ile oluşturulmuş olan Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı ile da artan HIV oranının önüne geçebilmek ve ölüm oranlarının azaltılması amaçlanmaktadır. Yine 2015’te hizmete alınan e-Nabız sistemi ile de HIV gibi kronik hastalıkların tanı, tedavi ve takibi yapılabilmektedir. Bu olgu sunumunda etkin bir E-Nabız kullanımı ile HIV gibi önemli bir enfeksiyonun tanısının kolaylıkla konulabileceğini göstermeyi amaçladık.

Case:

28 Yaşında erkek hasta diş ağrısı nedeniyle tarafımıza başvurdu. Yapılan fizik muayenede ağız içinde yaygın aftlar gözlendi. Öyküsünü sorguladığımızda hasta sık sık ağız aftlarının olduğunu belirtti. Bunun üzerine E-Nabız sisteminden geçmiş sağlık bilgilerine erişildi. Hastanın tahlillerinde 6 aydır sedimantasyon yüksekliği ve bisitopeni (anemi + lökopeni) saptandı. Yine hastanın geçmiş ziyaterleri detaylı incelendiğinde; son bir sene içerisinde yaygın deri döküntüleri, anal fissür, ishal ve ağız içi lezyonlar gibi şikayetlerle bir çok kez farklı branşlara başvurduğu tespit edildi. Bu süreçte hastaya ELISA yöntemiyle HIV testinin yapılmadığı görüldü. Hastanın şüpheli cinsel ilişki öyküsünün de olması üzerine ASM’de Anti-HIV testi yapıldı ve sonuç pozitif geldi. Enfeksiyon hastalıklarına sevk edilen hastanın ertesi gün yapılan tetkiklerinde HIV PCR: 2260000 (kopya/mL) gelmesi üzerine tedavisine başlandı. Hastanın ASM’de E-Nabız üzerinden yapılan takiplerinde tedavisine uyduğu ve HIV PCR ve sedimantasyon değerlerinin 6 ay içerisinde normale döndüğü gözlendi.

Discussion:

Aile Hekimliği hem kişilerin en kolay ulaşabileceği hem de multidisipliner yaklaşımın temel öğesi olması nedeniyle sağlık basamaklarında önemli bir role sahiptir. Olgumuzda da görüldüğü üzere farklı branşlara farklı şikayetlerle giden bir hastaya teknolojik imkanlardan da faydalanarak birinci basamak imkanlarında kolayca tanı konulabildiği görülmüştür.

#36