13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Konjonktivada Kene Enfestasyonu

Aydın Toprak, Mine Koru Toprak

Keywords: Enfestasyon, Konjonktiva, Kene

Introduction:

Kene (Ixodidae), memelilerin, kuşların ve sürüngenlerin kanını emerek yaşayan dış parazitlerdir ve dolayısıyla çeşitli hastalıkların vektörleri olarak hareket ederler. Hematofaji ile yaşayan bu canlılar, Kırım-Kongo kanamalı ateş, Lyme hastalığı ve riketsiyoz gibi potansiyel olarak ölümcül birçok hastalıktan sorumludur. Türkiye’de Orta Anadolu, Doğu Karadeniz’de sık rastlanır. Göz dokularının kene enfestasyonu nadir bir durumdur. Bu raporda, konjonktivada kene enfestasyonu olan hastaya yaklaşımın sunulması amaçlanmıştır.

Case:

Hastanemiz acil polikliniğinegözde batma,sulanma şikayeti ile başvuran 45 yaşında kadın hasta tarafımıza konsulte edildi. Yapılan biyomikroskopik muayenede sol gözde bulbar konjonktivada kenenin yapıştığı ve ağız organelinin konjonktivaya gömülü olduğu izlendi. Göz ve sistemik muayenesinin geri kalanı normaldi. Kene topikal anestezi altında forseps ile konjonktivaya yapıştığı yerin hemen üzerinden, ağız organelinin üstünde tutularak çıkarıldı. Kenenin çıkartıldığı bölgeye sulandırılmış batikon solüsyonu (%50) damlatıldı. Enfeksiyon hastalıklarının önerisi ile hastadan tam kan,CK (kreatinin kinaz),PT (protrombin zamanı), LDH(laktat dehidrogenaz), KCFT, INR tetkikleri istendi. Laboratuarının normal aralıkta olduğu görüldü. Hastaya topikal moksifloksasin hidroklorür ve deksametazon içeren göz damlası reçete edildi ve günde 3 kez yara bölgesine sürmesi istendi. Hasta 7 gün sonra kontrol muayenesi için çağırıldı. Bir hafta sonraki kontrol kan parametreleri normaldi ve herhangi bir sistemik veya lokal komplikasyon gelişmedi.

Discussion:

Türkiye’de her yıl çok sayıda kene enfestasyonu olgusu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakası bildirilmektedir.
Keneler, etkilenen dokudan dikkatli manevralarla ve en kısa sürede bağlama forsepsler ile çıkarılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra ısırık bölgesi dezenfekte edilmelidir. Kenelerin mekanik olarak çıkarılması sonrası kombine topikal steroid ve antibiyotik tedavisi verilebilir. Maruziyet sonrasındaki ilk 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler olursa erkenden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiği, çevrelerindeki kişilerle olan temaslarına dikkat etmeleri gerektiği belirtilmelidir. Kene çıkarıldıktan sonra hastadan tam kan sayımı, koagülasyon parametreleri sistemik komplikasyonları gözden kaçırmamak amacıyla çıkarıldıktan hemen sonra ve 1 ay sonraki takipte görülmelidir.

#44