14. International Trakya Family Medicine Congress

24-27 April 2025, Balkan Congress Center, Edirne

Üçüncü Basamak Bir Hastaneye Ayaktan Başvuran Hastalarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Etkeni Suşların ve Antibiyogram Sonuçlarının Retrospektif Analizi

Kamuran Şanlı, Hilal Özkaya

Keywords: Üriner kanal enfeksiyonları, antibiyogram, E koli enfeksiyonları,

Aim:

Toplum kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarında (İYE) antibiyotik direnci önemli bir sağlık problemidir. Dirençli mikroorganizmalar nedeni ile tedavi başarısızlığı her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada; sağlık merkezimize özgü toplum kaynaklı İYE etkeni olan Escherichia coli ‘nin (E. coli) kümülatif antibiyogram verilerinin analizi yapılarak ampirik antimikrobiyal tedavi algoritmalarının geliştirilmesine ve ampirik tedavi seçimine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

Method:

Çalışma retrospektif bir çalışmadır. Çalışma grubu 1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi polikliniklerine ayaktan başvuran hastalardan istenen idrar kültür testleri retrospektif olarak incelenmesiyle oluştu. E.coli izolasyonu olan 4118 idrar kültürü değerlendirildi. İzole edilen suşların antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışıldı. Bu testlerin sonuçları istatiksel analize tabi tutuldu.

Results:

Çalışmaya dahil edilen tarih aralığında, mikrobiyoloji laboratuvarına tüm polikliniklerden gelen ve antimikrobiyal duyarlılık sonucu raporlanan idrar numunelerin sayısı 4.793 idi. Bunun 4118’i (%85.9) E.coli, iken 675 (%14.9)’i diğer bakterilerden oluşmaktaydı. Yaş ortalaması 42.75 olan (min. 1- mak. 91) olan hasta grubunun %76.2 si kadın, %23.8 i erkekti. İdrar kültürü en çok %36.0 ile üroloji, %24.5 ile kadın hastalıkları ve doğum ve % 21.1 ile çocuk hastalıkları polikliniklerinden gelmişti. E coli izole edilen örneklerde, duyarlılığı en yüksek olan antimikrobiyaller sırası ile meropenem (%99.3), ertapenem (%96.4), imipenem (%97.9), nitraofurantoin (%95.1), amikasin (%94.4), piperasilin/tozabaktam (%81.7), tobramisin %(82.5), gentamisin (%86.4) olarak bulundu. Trimetoprim/sulfametaksazol (%66.0), siprofloksasin (%56.1), levofloksasin (%63.9), sefiksim.(%57.4), seftriakson (%55.7) , ampisilin (%34.5) ‘e azalmış duyarlılık olduğu ve Sefazoline ise hiç duyarlı suş olmadığı tespit edildi.

Conclusions:

İYE birinci basamakta tedavi edilen ikinci en yaygın bakteriyel enfeksiyon olup, çoğunlukla kadınları etkilemektedir. İYE’nin birinci basamakta tedavisinde antibiyotik duyarlılığı test için minimum 48 saat gerektirdiğinden ve zaten şu anki sistemde aile sağlığı merkezlerinde kültür antibiyogram tetkiki yapılamamasından dolayı sıklıkla ampirik geniş spektrumlu antimikrobiyal tedavisi başlanmaktadır. Bu çalışmada birinci basamakta kullanılacak oral antimikrobiyallerde direncin fazla olduğu, parenteral tedavilere ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu sonuçların birinci basamakta İYE tedavisinde antimikrobiyal seçiminde katkısı olacağı düşünülmektedir.

#4