14. International Trakya Family Medicine Congress

24-27 April 2025, Balkan Congress Center, Edirne

Düşük Doz İyonize Radyasyona Maruz Kalan Hastane Çalışanlarında Tiroid Bozukluklarının Değerlendirilmesi

Mustafa Emre, Hatice Küçükceran, Nur Demirbaş, Fatma Gökşin Cihan, Nazan Karaoğlu

Keywords: Tiroid hormonları, radyasyon etkileri, ultrasonografi, aile hekimliği

Aim:

Aile hekimliğinin günlük pratiğinde sık rastlanan tiroid bozukluklarının sebeplerinden birisi de düşük doz iyonize radyasyon maruziyetidir. Bu hastaların birinci basamak takiplerinde mesleğini ve radyasyon maruziyetini sorgulamak son derece önemlidir. Bu sebeple mesleki düşük doz iyonize radyasyona maruz kalan hastane çalışanlarının tiroid hormon düzeylerini değerlendirmeyi ve bu konuya dikkat çekmeyi amaçladık.

Method:

Retrospektif ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışmanın verileri 01.10.2023–01.03.2024 tarihleri arasında periyodik sağlık muayenesi için Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi işyeri hekimliği polikliniğine başvuran düşük doz iyonize radyasyona maruz kalan personelin kayıtlarından elde edildi. Çalışanların yaşı, cinsiyeti, çalıştığı bölümü, tiroid uyarıcı hormon (TSH) değeri ve ultrasonografileri (USG) sonuçları incelendi. Personele rutinde altı ayda bir TSH, yılda bir USG kontrolü yapılmaktadır. Hastane laboratuvar sonuçlarına göre TSH değerinin referans aralığı 0,27-4,2 mIU/L idi.

Results:

Bu dönemde sistemden kayıtlarına ulaşılan 153 personelin ortalama yaşı 37,57±8,0 (min=23; maks=57) yıl ve %52,6 (n=80) erkek idi. Katılımcıların %63,8’i (n=97) radyolojide, %10,5’i (n=16) nükleer tıpta, %9,9’u (n=15) radyasyon onkolojisinde, %9,2’si(n=14) anjiyografi ünitesinde, %6,6’sı (n=10) ameliyathanede çalışmaktaydı. TSH değeri ortalaması 1,87±1,7 (min=0; maks=19,6) mIU/L idi ve 4 (%2,6) kişinin TSH değeri referans aralığının üzerinde, 3 (%1,96) kişinin ise altındaydı. Son bir yıl içerinde USG kontrolü yapılmayan 47 (%30,9) personelden USG istendi ve %55,4’ünde (n=26) patolojik bulgular (tiroidit, nodül, lenf nodu vb.) saptandı.

Conclusions:

Çalışmada tiroid USG yapılan personelin yarıdan fazlasında patoloji tespit edilmesi birinci basamakta karşılaşılan tiroid bozukluklarında radyasyon maruziyetinin akılda bulundurulması ve sorgulanması gerektiren bir durum olduğunu göstermektedir. Radyasyona maruz kalan çalışanların takibi iş yeri hekimlerinin sorumluluğunda olmakla birlikte, aile hekimleri de bu tür durumların yönetiminde işyeri hekimliği yanı sıra ilgili diğer bölümler ile işbirliği içinde olup hastasının savunuculuğunu yapmalıdır.

#24