13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Gebelikte Hidronefroz Ve Hematüri Birlikteliği: Bir Olgu Sunumu

İdi̇l Ceren Balci

Keywords: Gebelik, maternal hidronefroz, hematüri, taş hastalığı

Introduction:

Gebelik döneminde %90’lara varan oranda görülen bir durumdur maternal hidronefroz. Başlıca sebepleri idrar volümü artışı, progesteronun uterus üzerinde miyorelaksan etkisi ve uterusun büyümesiyle artan basıdır. Genellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra ve primiparlarda görülüp sağ böbreği daha sık etkilemektedir. Çoğu gebede asemptomatik seyretse de bir kısmı akut ağrı yakınmasıyla, renal fonksiyonlarda bozulma semptomlarıyla başvurabilmektedir. Medikal tedaviye genellikle yanıt alınsa da az bir oranda üretral kateterizasyon gibi üriner drenaj ihtiyacı gerekebilir. Hidronefroz üriner staza sebep olarak idrar yolu enfeksiyonlarını ve taş oluşma riskini de arttırmaktadır. Gebelikte taş hastalığı nadir görülmekle beraber taşa bağlı hidronefroz olasılığını da bazı olgularda düşünmek gerekebilir. Semptomatik taş hastalığında hematüri ve yan ağrısı başvuru sebebi olabilir.

Case:

36 haftalık gebe, izlemi için kuruma davet edildi. İdrarda kan görme şikayetiyle başvurdu. Yan ağrısı ve karın ağrısı tariflemedi. Kronik bir hastalığı bulunmayan gebemizin ilk gebeliğiydi ve düşük öyküsü yoktu. Fizik muayenesinde vitalleri stabildi. Kostovertebral açı hassasiyeti yoktu. Kan tetkiklerinde böbrek fonksiyon testleri dahil normal sonuçlandı. İdrar tetkikinde nitrit ve lökosit esteraz negatif; hemoglobin pozitif, eritrosit:183/HPF olduğu görüldü. Kadın doğum doktorunun yaptığı muayene sonucunda bebeğin sağlıklı, ölçüleri ve amniyon sıvısının haftası ile uyumlu normal bulunmuş. Radyolog tarafından bakılan ultrasonografide sağ böbrekte grade III hidronefroz ve sağ böbrek alt zonda mikrokalkül görülmüş. Değerlendirmeler sonucunda üretral kateterizasyon düşünülmemiş. Semptomatik tedavi ile doğuma takip edilmiş. Doğumun termde gerçekleştiği, bebeğin kilosunun 3045gr olduğu bilgisi alındı. Postpartum takiplerinde maternal hidronefrozun gerilediği öğrenildi. Hematüri etyolojisi araştırılması açısından hastamız üst merkeze yönlendirildi.

Discussion:

Maternal hidronefroz gebelikte çok sık karşılaşılan bir durumdur. Olgumuz, sağ taraf böbrek lokalizasyonu ve üretral kateterizasyona ihtiyaç duyumaması yönünden literatürdeki çalışmalara benzerdir. Yine benzer şekilde term doğum gerçekleşmesi de hidronefrozun olgumuzda doğum haftasını etkilemediğini göstermiştir. Gebelik izlemleri ve aile hekimlerinin disiplinler arası köprü görevi koruyucu hekimlik açısından önemlidir. Hastanın birinci basamağa başvurması da hekimine güvendiğini ve aile hekimliğinin hasta ile işbirlikçi tutumunu ortaya koymuştur.

#18