Aile Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Acil Vakalara Tıbbi Müdahalede Bulunma Durumlarının Değerlendirilmesi
Oznur Bayraktar Turker, Güzin Zeren Öztürk
Keywords: Acil tıp, anafilaksi, febril konvülziyon, miyokard infarktüsü
Aim:
Çalışmamızda aile hekimliği uzmanlık öğrencileri acil vakalara tıbbi müdahalede bulunma durumlarını kendi bakış açılarıyla değerlendirmektedir. Amacımız elde edilecek bilgiler doğrultusunda eğitim planlaması yapmak ve eğitim sonrasında çalışmayı tekrarlayarak durumu yeniden analiz etmektir. Bu bildiri ana çalışmanın ilk verisini içermektedir.
Method:
Tanımlayıcı tipteki çalışmamızda, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitim alan aile hekimliği tıpta uzmanlık öğrencilerine çevrimiçi anket uygulanmıştır. Yaş, cinsiyet, asistanlık tipi (AHU/SAHU), asistanlık yılı, meslekteki görev süresi gibi tanımlayıcı bilgiler ile öğrencilerin miyokard infarktüsü, anafilaksi, febril konvülziyon, diyabetik acillere yaklaşımda yeterlik durumları üçlü likert ölçeği ile değerlendirilmiştir. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
Results:
Çalışmamıza katılan 89 uzmanlık öğrencisinin yaş ortalaması 32,77,4’tür. Katılımcıların 59’u (%66,3) kadın, 54’ü (64,7) tam zamanlı asistandır. Genel yeterlik sorgulamasında 33 (%36) kişi kendini yeterli bulmuştur.
Acil vakalara tıbbi müdahalede olgular kendilerini en fazla anafilakside yeterli bulurken (n:44, %49.4); en fazla febril konvülziyonda yetersiz bulmuşlardır (n:20, %22,5). Diyabetik aciller (n:47, %52.8) ve febril konvülziyona (n:43; %48.3) yaklaşımda öğrencilerin çoğunlukla yeterlikleri konusunda kararsız kaldıkları görülmektedir. Değerlendirilen tanılardan yalnızca febril konvülziyona yaklaşımda kadın uzmanlık öğrencileri kendilerini erkeklere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha yeterli bulmuştur (p=0.031)
Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin acil vakalara yaklaşımda yeterlik algıları ile yaş, cinsiyet, asistanlık yılı, meslek yılı ve asistanlık şekli değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Acil rotasyonu yapma ile ilişkiye bakıldığında yine anlamlı istatistiksel sonuç çıkmamıştır (p>0.05).
Conclusions:
Tıpta uzmanlık öğrencilerinin üçte biri acil vakalara müdahalede kendini yeterli bulmaktadır. Ayrı ayrı tanılar incelendiğinde en fazla yeterli bulma anafilaside iken; en fazla yetersiz bulma febril konvülzyondadır. Febril konvülziyona yaklaşımda kadın hekimler müdahalede kendilerini daha yeterli hissetmektedir.
#33