13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Hematüri ve Ayrışmamış Hastalıklar: Tanı ve Yönetimde Aile Hekimliği Klinik Yaklaşımı

Ayşenur Cesur, Barış Ürüncan, Sena Balta, Sevcan Bilen, Ersin Akpınar

Keywords: Düşük Prevelans Hekimliği, Böbrek Yetmezliği, Hematüri

Introduction:

Hematüri pediatrik yaş grubunda sık karşılaşılan semptomlardan biridir. Çok sayıda üriner sistem hastalığının başlangıç bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Çocuklarda hematürinin en sık nedenlerinin başında akut poststreptokoksik glomerülonefrit (APSGN) gelmektedir. APSGN’li çoğu çocuk klinik olarak tamamen iyileşir.Bununla birlikte hipertansiyon, artan proteinüri ve böbrek yetmezliği gibi geç dönem böbrek komplikasyonları yaşayan hasta grubu da vardır.
Bu olguda bacaklarda şişlik ve idrarda koyulaşma şikayeti sonrasında akut böbrek yetmezliği gelişen ve aile hekimlerinin nadir de görülse tanıda düşünmelerini gerektiren APSGN olgusu sunulmuştur.

Case:

7 yaşındaki erkek hasta, evde kan basıncı 150/110 mmHg ölçülmesi ve idrarda koyulaşma şikayetleriyle aile sağlığı merkezine (ASM) başvurmuş. Yapılan muayenede bufissür ödem ve tetkik sonucunda idrarında eritrosit pozitif saptanmış ve hastaneye sevk edilmiş. Acil servise idrarında kan ve vücutta, göz kapaklarında ödem şikayetlerle başvuran hastanın iki gündür idrarında renk değişikliği ve gözlerde ödem şikayeti olduğu, ara ara karın ağrıları olduğu öğrenildi. Özgeçmişinde bronşial astım ve atopik dermatit tanısı ve ev tozu alerjisi olduğu belirlendi. Çocukluk çağı aşıları tam olan ve daha önce ameliyat öyküsü olmayan hastanın 5 mg/gün Levosetirizin Dihidroklorür ve 10 mg/gün Montelukast tedavisi aldığı tespit edildi. Hastanın fizik muayenesinde orofarinksi hiperemik ve bufissür ödemi vardı. Diğer sistem muayeneleri normaldi. Hastadan serum laboratuvar tetkikleri istendi. İzlemde kan basıncı yüksekliği ile seyreden klinik durumu nedeniyle pediatrik nefroloji kliniğinden APSGN ön tanısıyla konsültasyon istendi. Konsültasyon sonucunda hastanın takip ve tedavisinin devamı için pediatrik nefroloji servisine yatışı yapıldı.

Discussion:

Akut poststreptokoksik glomerülonefrit(APSGN) streptokok enfeksiyonları sonrasında gelişen ve immünolojik mekanizmalarla karakterize yaygın glomerüler enflamatuar hastalıktır. Tanı idrar tetkikinde;eritrosit silendirleri, dismorfik eritrositler, proteinüri görülmesi, kan tablosunda;C3,sedimantasyon,Antistreptolizin O (ASO) düzeyi ve gerekirse biyopsi ile konulurken birinci basamak sağlık hizmetlerinde; öykü, fizik muayenede ödem, hematüri bulguları ve en önemlisi bu hastalıktan şüphe edebilmek çok değerlidir.
Aile hekimleri özgün problem çözme becerileri sayesinde hastalığın ilk anındaki semptom ve bulgulardan ayrımlaşmamış durumları yönetebilmeli ve gerekli durumlarda düşük prevelans hekimliği yapabilmelidirler.

#9