13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Covid-19 Pnömonisi Nedeniyle Takip Edilen Hastada Hiperkarotenemi Gelişmesi İle İlgili Bir Olgu

Mervegül Kaya, Tuğba Dağaşan, Özgür Enginyurt

Keywords: COVID-19 Pnömonisi, beslenme, hiperkarotenemi

Introduction:

2020 yılı Mart ayında pandemi olarak nitelendirilen SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVİD-19 enfeksiyonu öncelikle akut solunum yolu hastalıklarına neden olmasının yanında cilt bulgularının da beraberinde görülebildiği multisistemik tutulum ile karşımıza çıkmaktadır. Virüsün neden olduğu doku hasarı, makrofaj ve granülositlerin aşırı aktivasyonu ve proenflamatuar sitokinlerin aşırı üretimini tetikleyebilir. Bu durum Makrofaj Aktivasyon Sendromu(MAS) veya Sitokin Fırtınası ile sonuçlanabilir.

Case:

48 yaşında erkek hasta solunum sıkıntısı nedeniyle acil servise başvurdu. Hastaya toraks bilgisayarlı tomografi (BT)çekildi. Çekilen Toraks BT de her iki akciğer parankiminde sağda daha belirgin olmak üzere yaygın alveoler infiltratif buzlu cam dansite artışları ile birlikte interstisyel septal kalınlaşmalar saptanması üzerine COVİD 19 pnömonisi tanısıyla yatışı yapıldı.Laboratuvar incelemede; WBC: 14,40 K/uL, Hgb: 13,0 g/dL,Lenfosit: 0,37 K/UL, Trombosit:196000 K/UL, AST: 129 U/L, ALT: 124 U/L, GGT:10 U/L, ALP:58 UL, CRP:18,26 mg/dL, Prokalsitonin:0,585 ng/ml, Direkt Bilirubin:0,25 mg/dL, D-Dimer:0.95 mg/L, INR:5,77, Sedimentasyon: 44 saptandı.Tam idrar tetkikinde patoloji saptanmadı, bekleyen idrarında renk değişikliği olmadı. Ferritin düzeyi ölçülemeyecek kadar yüksek bulundu. Hepatobilier USG de grade 1 hepatosteatoz saptandı, Portal Venöz Renkli Doppler USG normal izlendi.Tedavide, Favipiravir, hidroksiklorokin, metilprednisolon, enoksaparin sodyum ve yüksek doz C Vitamini uygulandı. Hastaya 2 ünite taze donmuş plazma verildi. Tedavinin 8. gününde hastanın her iki elinde sınırlı hiperpigmentasyon izlendi. Hiperpigmentasyon ayırıcı tanısı için hasta dermatoloji bölümüne konsülte edildi, vitaminden zengin diyetle beslenen ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastada hiperkarotenemi ön tanısı düşünüldü.

Discussion:

COVİD 19 pnömonisi sitokin fırtınasına sebep olarak multiorgan yetmezliğine ilerleyebilen sistemik bir hastalıktır. Medikal tedavinin yanında yeterli ve düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir. Hastamızda yatış süresince turunçgilden fazla beslendiği gözlenmiş olup, ellerde lokalize hiperpigmentasyon hiperkarotenemi ile ilişkilendirilmiştir. Hiperkaroteneminin en yaygın nedeni gıda ve beslenme takviyeleri ile fazla karoten alımıdır. Hastanemizde beta karoten ve Vitamin A düzeyi çalışılamadığı için ön tanı olarak düşünüldü. Covid 19 enfeksiyonu tedavi sürecinde beslenme önemli rol alsa da aşırı vitamin ve mineral takviyesi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

#127