13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Polikliniğinde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık: Molluskum Kontagiozum

Seda Ahçi Yilmaz, Berrin Telatar, Nurdan Yurt, Neşe Gül Çeli̇k

Keywords: Molluskum Kontagiozum, Poxvirus, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Introduction:

Molluskum Kontagiozum (MK), poxvirüs ailesinden molluskum kontagiozum virüsünün etken olduğu deri ve müköz membranların viral enfeksiyonudur. MK başlıca çocuklar, cinsel aktif erişkinler ve immun sistemi baskılanan hastaları etkiler. MK lezyonları deri renginde, 1-8 mm çapında, sert, kubbemsi, göbekli, inci gibi papüllerdir. Lezyonlar semptomsuzdur ama kaşıntı veya papüllerin çevresinde hafif eritem ve ekzematöz belirtiler eşlik edebilir.

Case:

24 yaşında kadın hasta yaklaşık 1 aydır olan genital bölgede lezyon ve kaşıntı şikayeti ile aile hekimliği polikliniğine başvurdu. Cinsel olarak aktif olan hastanın partnerinde benzer şikayetler yoktu.
Hastanın muayenesinde genital bölge de yaklaşık 20-25 adet olan deriden kabarık, hiperemik, enfekte görünümde lezyonlar tespit edildi. Vücudunun başka bölgelerinde bu lezyonlara rastlanmadı. Asıl lezyonların üzerine sekonder bakteriyel enfeksiyon eklendiği düşünülerek hastaya amoksisilin+klavulanik asit 1000 mg tablet 2x1, mupirosin pomad 2x1 haricen ve kaşıntı için oral setirizin tb 1x1 başlandı. Hasta tedavi bitiminde kontrole çağırıldı.
Hasta 20 gün sonra aile hekimliği polikliniğine kontrol için başvurdu. Lezyonların kaybolmadığı ancak lezyonların kızarıklığının ve kaşıntının geçtiği bilgisi alındı. Yapılan muayenesinde genital bölgede ciltten kabarık cilt renginde papüler lezyonların olduğu görüldü. Hasta molluskum kontaginozum ön tanısı ile dermatolojiye konsülte edildi. Dermatoloji de yapılan muayene sonrası molluskum kontagiozum tanısı ile hastaya tedavi amaçlı kriyoterapi uygulandı.

Discussion:

Birinci basamakta genital bölgede görülen lezyonların cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanabileceği mutlaka düşünülmelidir. Hasta aktif cinsel yaşam yönünden değerlendirilmeli, tanı konulduğunda partner tedavisi unutulmamalıdır. Kesin tanı koyamadığımız olgularda hasta kontrole çağırılmalı gerekirse dermatoloji bölümüne konsülte edilmelidir.
Ayrışmamış rahatsızlıklarda klinik problem çözme yöntemlerinden her biri kullanılabilir. Yani hastaya tedavi başlanabilir, başka bir hekim görüşü alınabilir veya bekleme kararı alınıp hastalığın zaman içindeki seyri izlenebilir. Bu vakayla birinci basamakta klinik problem çözme becerilerinin tartışılması amaçlanmıştır.

#59