13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Mor İdrar Torbası Sendromu: Bir olgu sunumu

Nur Şimşek Yurt, Mahcube Çubukçu, Emine Öztürk

Keywords: Mor idrar torbası sendromu, üriner sistem enfeksiyonu, idrar kateterizasyonu

Introduction:

Makroskopik muayenenin, idrar kateterizasyonu olan hastalardaki idrar tetkiklerinde önemli bir yeri vardır (1). Mor idrar torbası sendromu (MİTS), idrar drenaj sisteminde mor renk değişikliği ile karakterize ve oldukça nadir görülen, hasta yakınlarında ve sağlık çalışanlarında endişe uyandırabilecek bir durumdur (2). MİTS, idrar kateterizasyonu olan hastalarda bakteriyel kolonizasyona bağlı indigo (mavi) ve indirubin (kırmızı) pigment üretimi ile karakterizedir. Bu pigmentlerin polivinil klorür (PVC) içeren üriner kateter ve plastik bir idrar torbası ile temas etmesi, idrarda mor renk değişikliğine neden olmaktadır (3). MİTS etiyolojisinde tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları, komorbid hastalıklar, kronik kabızlık, kadın cinsiyet, ileri yaş, böbrek yetmezliği, PVC içeren sonda ile uzun süreli kateterizasyon, triptofan ve alkali idrardan zengin diyetler yer almaktadır (4).
Bu olgu sunumunda, evde sağlık hizmeti alan ve uzun süreli idrar kateterizasyonu mevcut hastada gelişen MİTS’in değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Case:

85 yaşında kadın hasta, özgeçmişinde meme kanseri, kronik böbrek yetmezliği, inme ve hipertansiyon hastalıkları mevcut olup son bir yıldır yatağa tam bağımlı olarak Samsun Evde Sağlık Hizmetleri tarafından takip edilmekteydi. Sol hemiplejisi olan hastanın nörojenik mesane nedeni ile uzun süredir idrar kateterizasyonu mevcuttu. Hasta yakınlarının son başvuru şikâyeti idrar torbasında hiç görmedikleri renk değişikliği olan hasta, evinde ziyaret edildi. Vital bulguları normal olan hastanın genel durumu iyiydi. İdrar kateterizasyonu ile ilgili renk değişikliği haricinde bir şikâyeti yoktu. Kabızlık şikâyeti yoktu. İdrar torbası incelendiğinde idrarın mor renk aldığı görüldü. (Resim 1) Yapılan incelemelerde; tam idrar tetkikinde hemoglobin: negatif, pH: 6, lökosit sayısı: 10/HPF, eritrosit sayısı: 2/HPF, bakteri: 53/HPF olarak saptanırken idrar kültüründe Escherichia coli üremesi görüldü. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilen hastanın idrar rengi birkaç gün içerisinde giderek düzeldi.

Discussion:

İdrarda renk değişikliği pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. MİTS tek başına iyi seyirli bir klinik tabloya sahip olmasına rağmen, altta yatan klinik faktörlerin ve üriner enfeksiyonların önemli morbidite ve mortalite kaynağı olması sebebi ile akılda tutulması gereken nadir bir klinik durumdur.

#50