13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Bir Eğitim Aile Sağlığı Merkezinden Takipli Gebelerin Prenatal Dönemdeki Diş ve Diş Eti Sağlığına İlişkin Farkındalık, İçgörü ve Fiziksel Durumları ve Postnatal Çıktılara Etkisinin Araştırılması

Melike Ülkü Aydın Kılıç, Engin Ersin Şimşek, Asım Balkan

Keywords: gebelikte ağız sağlığı, doğum öncesi bakım, periodontal hastalık, düşük doğum ağırlığı, erken doğum

Aim:

Gebelikte ağız ve diş sağlığı, anne ve bebekte neden olduğu olumsuzluklar yüzünden önem arz etmektedir. Bu çalışmada eğitim aile sağlığı merkezinden takipli gebelerin prenatal dönemdeki ağız ve diş sağlığına ilişkin farkındalıkları, içgörüleri ve fiziksel durumlarının belirlenmesi ve postnatal dönemde erken doğum, düşük doğum ağırlığı, yoğun bakım yatışı, tarama testi gibi problemlere etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Method:

Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte tasarlanan çalışmamıza S.B.Ü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği’ne bağlı Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezi’nde takip edilen 18 yaş ve üzeri gebelere uygulanmıştır. Sosyodemografik, obstetrik, ağız sağlığı durumlarının ölçüldüğü, gebelik ve ağız sağlığına ilişkin bilgilerin yer aldığı bir anket uygulanmıştır. Katılımcılar sonrasında diş muayenesi için çağırılarak diş ve diş eti durumları belirlenmiştir. Üçüncü aşamada da doğum sonu verileri sorgulanmıştır.

Results:

Çalışmaya toplamda 79 gebe dahil edilmiştir. Katılımcıların yarısından fazlası gebeliğinde diş problemi yaşamıştır (% 59,5). Sadece %12,8’lik bir kısmı problemi için diş hekimine gitmiştir. Gebelerin takipleri sırasında ağız ve diş sağlığına ilişkin bilgi alma oranı %36,7 idi. Gebelik ve diş sağlığı bilgi anketinde en az bilinen önerme %13,9 ile gebelikteki diş ve diş eti hastalıkları erken doğuma neden olurdu. Mevcut diş ve diş eti durumlarını gösteren muayene skorları ortancası DMFT:0,06, CPI:1 olarak bulundu. Doğum sonu verilerinden diş eti muayene skoru CPI ile düşük doğum ağırlığı arasında anlamlı fark saptanmıştır (p=0,014). DMFT skoru doğum sonu verilerinin hiçbiriyle anlamlı farklılık göstermiyordu (p>0,05).

Conclusions:

Gebelerin ağız ve diş sağlığının önemi konusundaki bilgilerinde büyük oranda eksiklik mevcut olup danışmanlık alma oranları da düşüktü. Mevcut periodontal sağlıklarının göstergesi CPI skoru düşük doğum ağırlığı ile anlamlı ilişki göstermekteydi. Bu doğrultuda ülkemizde daha çok metadolojik çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca gebelikteki ağız diş problemlerinin doğurduğu olumsuz sonuçları önlemek adına tüm gebelerin ve gebe adaylarının bu konuda bilgilendirilmesi, etkin oral hijyen sağlanması ve diş taramalarıyla periodontal hastalık gelişiminin önlenmesi sağlanmalıdır.

#67