13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Baş Ağrısı Şikayetiyle Başvuran Hastalarda Bilgisayarlı Tomografi İle Saptanan Organik Patoloji Sıklığı

Osman Kula, Aykut Alkan

Keywords: Primer baş ağrısı, Bilgisayarlı Tomografi, sekonder baş ağrısı

Aim:

Baş ağrısı toplumda yaygın olarak görülen yakınma olup aile hekimliği birimlerine sık başvuru nedenlerinden birini oluşturmaktadır. Baş ağrılarının büyük çoğunluğunu primer baş ağrıları olup genellikle altta yatan bir etyolojik neden saptanmamakla birlikte özellikle 55-60 yaşından sonra organik patoloji saptanma sıklığı artmaktadır. Bu çalışmada baş ağrısı nedeniyle beyin Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekimi yapılan hastalardaki organik patolojilerin oranını araştırmayı hedefledik.

Method:

Çalışmada Ocak 2018- Aralık 2020 tarihleri arasında baş ağrısı nedeni ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında beyin BT ile tetkik edilen 18 yaş ve üzerinde olan hastalar retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya bilinen beyin patolojisi olmayan toplam 198 hasta dahil edildi.

Results:

Yapılan retrospektif tarama sonucunda çalışmaya dahil edilen 198 hastanın 108’i (%55) kadın; 90’ı (%45) erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 53 olarak bulundu. Hastalardan 117’sinin (%59) beyin BT tetkikinde patoloji saptanmadı. Otuzaltı hastada (%18) insidental olarak yaş ile uyumlu atrofik değişiklikler; 23’ünde (%11,6) kronik iskemik gliotik değişiklikler saptandı. Baş ağrısında organik etyoloji açısından anlamlı olabilecek bulgusu olan 29 (%14.6) hasta saptanmıştır. Bu 29 hastanın 13’ünde (%52) akut sinüzit, 9’unda yer kaplayıcı lezyon (%36); 6’sında (%24) kronik sinüzit, 1’inde (%4) mastoidit bulguları saptanmıştır. Yer kaplayıcı lezyon saptanan hastaların yaş ortalaması 57,8 akut-kronik sinüzit ile mastoidit gibi inflamatuar patoloji izlenen hastaların yaş ortalaması 63,5 idi.

Conclusions:

Baş ağrısı en sık görülen nörolojik semptomdur. Baş ağrılarının yüzde 90’ından fazlasını altta yatan organik neden gösterilemeyen primer tip ağrılar (migren, gerilim tipi ağrı, küme baş ağrısı vb.) oluşturmaktadır. Baş ağrılarının geri kalan kısmını ise sekonder baş ağrıları oluşturmaktadır. Baş ağrısı ile başvuran olguların büyük çoğunluğunda ağrıyı açıklayacak organik bir patoloji saptanmamakla birlikte 55-60 yaşından sonra organik patoloji görülme ihtimali artmaktadır. 55 yaş üzeri hastalarda görüntüleme yöntemlerine başvurulmasının erken tanı ve tedavi yönetimi açısından yararlı olacağını düşünmekteyiz.

#44