13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Halsizliği Olan Bireylerin Yaşam Doyumlarının Değerlendirilmesi

Burcu Kayhan Tetik, Işılay Gedik Tekinemre, Şeyma Yaşar

Keywords: Halsizlik, Yaşam Doyumu, Aile Hekimi

Aim:

Halsizlik, aile sağlığı merkezlerine yapılan müracaatların %20' sini oluşturmakta iken pandemi ile birlikte daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Hem hasta hem doktor tarafından çok önemsenmemesine rağmen bireyin yaşam kalitesini ve iş doyumunu bozmaktadır. Bizde çalışmamızda halsizlik şikayeti olan bireylerin yaşam doyumlarını incelemeyi amaçladık.

Method:

Tanımlayıcı özellikte tasarlanan çalışmamız 15.02.2021 tarihinde Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesi ayaktan hasta polikliniklerine müracaat eden hastalardan, çalışmaya katılmayı kabul eden halsizlik şikayeti olan bireylere gönüllülük esasına göre uygulandı. Veriler SPSS 26 programı ile değerlendirildi ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Results:

Halsizliği olan toplam 150 katılımcının 76' sı (50,7%) kadın ve ortalama yaş 52,0 ± 19,1 idi. Yaşam doyumu ölçeğinden alınan toplam puan 14,81 ± 3,95 idi. Halsizlik yapma ihtimali en çok olan hastalıkların (anemi, tiroid bozukluğu, diyabetes mellitus, hepatit) olup olmadığı sorulduğunda en çok 68 kişi ile (45,3%) tiroid bozukluğu (hipo-hiper) tanısı olduğu ve tedavi kullandıkları öğrenildi. Bu 4 hastalığı olan hastaların yaşam doyumları kıyaslandığında tiroid bozukluğu olanların, anemisi olanlardan ve diyabetes mellitus tanısı olanlardan daha iyi yaşam doyumuna sahip olduğu bulundu. Hepatit hastası ve taşıyıcı olanların yaşam doyumlarının ise anemisi olanlardan daha yüksek olduğu bulundu.

Conclusions:

Halsizlik, birinci basamakta oldukça sık karşılaşılan bir semptomdur. Çoğu zaman hekimler tarafından önemsenmeyen bu semptomun aslında yaşam doyumunu etkilediği çalışmamız verilerinde de görülmektedir. Sağlığın sadece fiziksel olarak değil biyopsikososyal açıdan da tam bir iyilik hali olduğuna vurgu yapmak için çalışmamızı paylaştık.

#54