13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

TSH düzeyi normal, düşük ve yüksek hastalarda vücut kitle indekslerine göre HDL düzeylerinin karşılaştırılması

Ferda Kaya Zaman

Keywords: vücut kitle indeksi, tiroid stimulan hormon, HDL kolesterol

Aim:

Obezite prevelansı gittikçe artan bir sağlık problemidir. Obezite lipid profili bozuklukları için de önemli bir predispozan faktördür. Son yıllarda yapılan tiroid hormon düzeyleri ve vücut kitle indekslerini karşılaştıran, ayrıca tiroid hormon testleri ve lipid profilini inceleyen pek çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, erişkin bireylerde TSH düzeyleri normal, düşük ya da yüksek olmasının vücut kitle indeksine göre HDL düzeylerine etkisinin değerlendirilmesidir.

Method:

Çalışma retrospektif olarak dizayn edilmiş ve Aralık 2016- Eylül 2020 tarihleri arasında İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi LİV Hastanesi Checkup polikliniğine başvurmuş ve TSH, VKİ, HDL değerleri bakılmış 18 yaş üstü bireylerin retrospektif olarak verileri toplanmıştır. Toplam 3500 hastanın verileri taranmış ve uygun yaş aralığı, TSH, VKİ, HDL değerlerini içermesi gibi kriterlere göre eleme yapıldıktan sonra 1621 hastanın verileri kaydedilmiştir. Daha sonra bu veriler gruplandırılarak istatistiki olarak analiz edilmiştir.

Results:

Vücut kütle indeksine bakılmadan çalışmaya alınan tüm kişilerin cinsiyetlerine göre TSH durumlarına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. %11,13 (n=82) kadının TSH değerleri 4 mIU/mL ve üzerinde iken erkeklerde bu oran %5,92’dir (n=53). Ayrıca; TSH değerleri 0,5 mIU/mL altında olan kadınların oranı %3,39 (n=25) iken erkeklerde bu oran %2,46’dır (n=22).
Normal kilolu olan kişilerde TSH sınıflarına göre HDL değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. TSH değeri 0.5 ve 4 mIU/mL arasında olan kişilerin HDL değerleri TSH değeri 4 mIU/mL ve üzerinde olan kişilere göre anlamlı şekilde düşüktür. Obez kişilerde ise TSH durumlarına göre HDL durumlarına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür.

Conclusions:

Normal kilolu olan kişilerde TSH sınıflarına göre HDL değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. TSH değeri 0.5 ve 4 mIU/mL arasında olan kişilerin HDL değerleri TSH değeri 4 mIU/mL ve üzerinde olan kişilere göre anlamlı şekilde düşüktür. Obez kişilerin HDL değerleri ise TSH sınıflarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir.

#151