13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Ev izolasyonuna alınan hastaların covid-19 enfeksiyonu ve temas ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları

Si̇bel Baktir Altuntaş, Zeyneb İrem Yüksel Salduz, Bülent Altuntaş, Aclan Özder

Keywords: Ev izolasyonu, covid-19, bilgi,

Aim:

Aile Sağlığı Merkezi’ne (ASM) kayıtlı hastalar arasında ev izolasyonuna alınan hastaların Covid-19 enfeksiyonu hakkında bilgi düzeyini ölçmek, ev izolasyonunda uymaları gereken kurallar ve kurallara uymalarında etkili olan faktörleri araştırmaktır.

Method:

ASM’e kayıtlı hastalar arasında Haziran ve Temmuz ayları arasında ev izolasyonuna alınan 122 kişi telefonla arandı. Sosyodemografik özelliklerini, Covid-19 enfeksiyonu hakkındaki bilgi ve tutumları ve izolasyon kurallarına uyma ile ilgili soruları içeren ankete katılmayı kabul edip, soruları eksiksiz cevaplayanlar çalışmaya dahil edildi. Veri analizinde Jamovi 1.6.15 programı kullanıldı.

Results:

Ev izolasyonuna alınan kişilerin yaş ortalaması 42 (min:18,max:75) olup, % 54,1’i erkekti. Evinde kanser hastası veya risk grubu birey (kronik hastalık) olanların oranı %35,2 idi. Katılımcıların büyük çoğunluğu (n=65) Covid-19 Pcr test sonucu pozitif idi. Covid-19 enfeksiyonu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünenlerin oranı %64,1(n=79) idi. Enfeksiyonun öksürme ve aksırma ile yayıldığını düşünenlerin oranı % 85,2, kapı kolları gibi yüzeylerde ve hasta kişilerin temas ettiği yerlerde canlı kalacağını düşünenlerin oranı %89,3 iken, el yıkamanın enfeksiyondan korunmada yeterli olacağının düşünenlerin oran %92,6 idi. Maske takanların oranı %100 iken en fazla cerrahi maske kullanıldığını gördük. Ev izolasyonundayken aile hekimi tarafından telefonla aranan izolasyon kuralları hakkında bilgilendirilerek semptom takibi yapılanların oranı %100 idi. Aile hekimleri tarafından aranan hastalar arasında izolasyon sırasında ayrı odada kalma %53,3, odayı gün içinde birden fazla kez havalandırma %94,3, maske takma ve başka insanlarla temastan kaçınma gibi kurallara uyanların oranı %100 idi. Alışverişi %72,1 oranında ev halkından birisi aracılığı ile yaptıklarını ve alınan malzemeleri %41,8 oranı ile en fazla yıkadıktan sonra kullandıklarını gördük.

Conclusions:

Türkiye’de aile hekimleri ev izolasyonuna alınan hastaların özellikli izlemlerinden sorumludur. Aile hekimleri Covid-19 nedeniyle ev izolasyonuna alınan kişilere telefonla ulaşıp, izolasyon sırasında uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirmekte ve semptom takibi yapmaktadır. Ancak enfeksiyonun yayılımının önlenmesi tüm bireylerin önerilen pandemi kurallarına (maske, mesafe, hijyen) tümüyle uymaları ile mümkün olacaktır.

#138