13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Paraproteinemili olguların geriye dönük değerlendirilmesi; 4106 elektroforez, tek merkez deneyimi

Ahmet Küçükarda, Ahmet Muzaffer Demir

Keywords: serum protein elektroforezi, paraproteinemi, önemi bilinmeyen monoklonal gammopati

Aim:

Paraproteinemiler veya disproteinemiler olarak da bilinen monoklonal gammopatiler, farklılaşmış B lenfositlerin (plazma hücrelerinin) bir veya daha fazla klonunun çoğalması ile tanımlanan ve klinik seyirleri birbirine benzemeyen bir grup hastalıktır. Paraproteinemi terimi bir laboratuvar bulgusu olup, tarama ve tanılarında serum protein elektroforezi önemli bir yere sahiptir.

Method:

Çalışmamıza; Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne dört yıl sürecinde başvuran olguların arşivde var olan 4106 adet serum protein elektroforezi dahil edildi. Monoklonal gammopati tespit edilen olguların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri geriye dönük olarak ayrıntılı değerlendirildi.

Results:

Elektroforezlerin, 1896 (%46.2)'sının patolojik olduğu, 928 (%22.6)’inde poliklonal gammopati, 199 (%4.8)’unda monoklonal gammopati ve 54 (%1.3)’ünde hipogammaglobulinemi saptandı. Monoklonal gammopati’li olgularda; %64.8 ile en sık multipl myelom, 2. sıklıkta %25.1 ile önemi bilinmeyen monoklonal gammopati izlendi. Hastanemizde önemi bilinmeyen monoklonal gammopati (MGUS) görülme sıklığı %1.2 bulundu. Bu olguların yaş ortalaması 70.2 idi. Erkeklerde 4 kat daha fazla görüldüğü, 40 yaş altında olgu görülmediği ve 80 yaş üzerinde %3.6 oran ile en sık görüldüğü saptandı. Multipl myelom görülme sıklığı %3.4 olarak bulundu. Bu grubun yaş ortalaması 68.9 olup erkeklerde 1.5 kat daha fazlaydı. 70-79 yaş arası grupta %6.7 ile en sıktı. Waldenström makroglobulinemisi sıklığı %0.09, sessiz multipl myelom sıklığı da %0.07 olarak bulundu. MGUS tanılı olguların izlem sürecinde myeloma ya da diğer hematolojik habis hastalıklara dönüşümü görülmedi.

Conclusions:

Dünya genelinde en sık görülen paraproteinemi MGUS iken, çalışmamızda en sık multipl myelom görülmüştür. Bu farklılığın hastanemizin üçüncü basamak bölge hastanesi olması ve hastaların çevre illerden myelom ön tanısı ile gelmiş olmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.

#3