13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Endometrium kanserli olgularımızın klinik, patolojik ve tedavi özelliklerinin gözden geçirilmesi; tek merkez deneyimi

Burak Andaç, Sernaz Uzunoğlu

Keywords: Endometrium kanseri, klinikopatoloji, prognostik faktörler

Aim:

Endometrium kanserleri kadın kanserleri arasında %4.8 görülme oranı ile 6. sıradadır. Kadın genital sisteminin gelişmiş ülkelerde en sık görülen malign tümörüdür. Çalışmamızda nispeten sık görülen bu kanser türünün klinik, patolojik ve tedavi özelliklerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Çalışmamızda, 1997-2015 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’na başvuran endometrium kanserli hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek, demografik özelliklerin, tedavi tiplerinin, histopatolojik özelliklerin ve prognostik faktörleri değerlendirildi.

Results:

Hastaların %81.6’sının postmenopozal dönemde tanı aldığı ve %68.3’ünün evre I olduğu belirlendi. Tanı anında 6 (%4.4) hastada metastaz tespit edildi. İzlem süresince 9 (%6.6) hastada nüks geliştiği belirlendi. Hastaların medyan genel sağ kalım süresi 193 ay olarak bulundu. Prognostik faktörler üzerine yaptığımız tek değişkenli analizde hastalığın evresi, histolojik derecesi, tanı yaşı, histolojik tip, lenf nodu metastazı varlığı, lenfatik ve vasküler invazyon varlığı, myometrial invazyon derinliği, servikal stromal invazyon varlığı, tümör çapı, periton sitolojisi pozitifliği, serum CA-125 düzeyi ve hemoglobin düzeyinin genel sağ kalımı anlamlı düzeyde (p<0.05) etkilediği tespit edildi. Tanı yaşı, histolojik tip, lenfatik invazyon varlığı, tümör çapı, histolojik derece ve hemoglobin düzeyinin ise hastalıksız sağ kalımı anlamlı düzeyde (p<0.05) etkildeği tespit edildi. Çok değişkenli analizde evre ve pre-operatif CA-125 düzeyinin genel sağ kalımı belirlemede, tek başına evrenin ise hastalıksız sağ kalımı belirlemede bağımsız prognostik faktörler olduğu belirlendi (p<0.05).

Conclusions:

Sonuç olarak; hastalığın prognozu üzerine en etkili faktörün hastalığın evresi olduğu kanaatindeyiz. Evre dışında tespit ettiğimiz diğer prognostik faktörlerin adjuvan tedavi kararı alınırken göz önünde bulundurulması açısından çok sayıda hasta içeriği bulunan prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

#12