13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Lütfen Kemerini Açalım: Muayenede tanısı atlanan bir kasık fıtığı olgusu

Ahmet Orhan Sunar, Yusuf Emre Aytin

Keywords: inguinal, fıtık, inkarserasyon

Introduction:

Mekanik incebağırsak obstrüksiyonunun sık sebepleri arasında inkarsere ventral herniler bulunmaktadır. En sık ventral herni tipi ise inguinal hernidir. İnkarserasyon durumunda ise strangülasyon (boğulma, dolaşımın bozulması) olasıdır. Strangülasyon tanısı ameliyata ait bir bulgudur ve operasyon öncesi öngörülebilmesi mümkün olmadığından tüm inkarsere fıtıkların acil operasyon endikasyonu bulunmaktadır.

Case:

69 yaş erkek hasta acil servise sabah saat 05:05’te karında şişlik, bulantı, kusma şikayetleri ile başvurdu. Özgeçmişinde total tiroidektomi, prostatik asiner adenokarsinom nedeniyle radikal prostatektomi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı mevcuttu. Acilde yapılan ilk muayenesinde karında orta düzey distansiyon değerlendirildi. Levotiroksin sodyum 150 mcg/ gün kullanan hastada takipte uyumsuzluk nedeniyle T4: 1,83 ng/dl 1,7 ve TSH: 0,025 mIU/L olarak değerlendirildi. Bunun dışındaki tam kan sayımı ve biyokimya değerleri normaldi. Ayakta direkt batın grafisinde multipl incebağırsak tipi hava-sıvı seviyeleri izlenmesi üzerine mekanik incebağırsak obstrüksiyonu ön tanısıyla etiyoloji belirlemeye yönelik olarak iv kontrastlı tüm batın bilgisayarlı tomografisi (BT) çekildi ve incebağırsak obstrüksiyonunun sağ inguinal herniye bağlı olduğu görülerek tarafımıza danışıldı. Yapılan muayenesinde sağ inguinalde indirekt herni palpe edilmekle birlikte inkarsere segment bulunmamaktaydı. Hastanın acil serviste uygulanan tedavisinde 500 cc %0,9 NaCl içinde hiyosin-n-butilbromür ve metoklopromid uygulandığı anlaşıldı. Saat 06:16’da çekilen batın BT ile 08:00’daki muayenesi arasındaki sürede herninin spontan redükte olduğu anlaşıldı. Hastada spontan gaz gaita çıkışı mevcuttu. İyatrojenik hipertiroidi durumu da dikkate alınarak hastanın operasyonu elektif olarak uygulanmıştır.

Discussion:

İnkarsere herni tanısı gözden kaçtığında sıkışan ansın rezeksiyon ihtimali artmakta bu da hastane yatış süresinin uzamasına ve komplikasyon olasılığının artmasına yol açmaktadır. Özellikle yaşlılarda fıtık bölgesindeki ağrıya duyarsızlık ve yanıtsızlık sonucunda bulantı, kusma bulguları ön planda olabilmektedir. Bu hastalarda mekanik incebağırsak obstrüksiyonunun diğer sebeplerine yönelerek tanı gecikebilir. Mevcut vakada da acile başvurusundaki ilk muayenede pantolon kemerini çözmemesi nedeniyle kasık bölgesinin değerlendirilemediği anlaşılmıştır. Batın muayenesinde her iki inguinal bölgenin de muayeneye dahil edilmesi tanıda gecikmelerin önüne geçecek, hastayı gereksiz görüntüleme sürecinden, hekimi de tıbbi hata yapmaktan koruyacaktır.

#134