13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Sağlığı Merkezinde Evlilik İçin Sağlık Raporu Düzenlemek: HIV Testi Şüpheli Pozitif Bir Olguya Yaklaşım

Mehmet Fatih Fişenk, Duygu Yengil Taci, Mustafa Çeli̇k

Keywords: Aile Hekimliği, Evlilik Raporu, HIV Şüpheli Sonuç,

Introduction:

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Evlenme Muayenesi Hakkında Nizamname ve Evlendirme Yönetmeliği gereğince evlenme öncesinde sağlık raporu alma zorunluğu mevcuttur.
Aile Hekiminin evliliğe engel durumlar ile evliliğe engel oluşturan ve oluşturmayan hastalıkları iyi bilmesi gerekmektedir.
Evlilik için sağlık raporu talebi ile başvurular sırasında gerek hekim, gerekse hasta açısından birtakım problemler oluşabilmektedir. Burada Aile Sağlığı Merkezine evlilik sağlık raporu düzenlenirken karşılaşılacak olası sorunlardan birisi olan HIV testi şüpheli pozitif bir olgu sunuldu.

Case:

Aile Hekimliği Birimimize 27 yaşındaki erkek hasta evlilik sağlık raporu almak için başvurdu. Risk değerlendirmesi yapıldı, e-nabız sağlık kayıtları tarafımızca incelendi ve daha sonra tetkikleri istendi.
ELISA tetkikleri incelendiğinde; Anti-HIV 1-2 Sub Tip 0 ve HIV-1 p24 antijeni sonucunda “yeni bir numune ile tekrarı uygundur” notu yer almaktaydı.
Kişiye Risk Değerlendirme Formunda yer alan ilgili sorular tekrar soruldu ve şüpheli cinsel ilişki durumunun varlığı anlaşıldı. Testin tekrarlanacağı belirtilip, kendisinden tekrar kan örneği alındı.
Tekrarlanan test sonucunda da “ileri bir tetkik için kuruma gönderildi” açıklaması yer almaktaydı. Hasta bir gün sonra iki farklı merkezde yaptırdığı tetkik sonuçlarını getirdi. Her iki sonuçta da “Anti-HIV” negatifti.
Hastanın Hıfzıssıhha laboratuvarında yapılan tetkiklerinde de HIV-RNA-PCR ve Anti-HIV sonuçları negatif olarak bildirildi. Sonuç olarak kişinin evlilik için sağlık raporu düzenlendi.

Discussion:

Evlilik raporu başvurusu ile gelen hastalara, laboratuvar testlerinden önce bir ön değerlendirme ve risk tespiti yapılmaktadır. Sonrasında evlilik ile ilgili sağlık riskleri ve evliliğe engel oluşturan hastalıklar açısından ilgili tetkikler istenmelidir.
Bizim olgumuzda olduğu gibi ilk yapılan tetkiklerde Anti-HIV sonucunun şüpheli çıkması durumunda hastaya “HIV testiniz pozitif çıktı” demeden önce ileri tetkiklerin yapılması gerekir. Anti-HIV testinin pozitif çıkması evliliğe engel bir durum olarak düşünülebilir ancak HIV sonucunun pozitif çıkması mevzuata göre evlenmeye engel bir durum değildir. Ancak bu süreç iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir. Süreci yönetirken Aile Hekimliğinin çekirdek yeterlilikleri ve temel özellikleri yol gösterici bir kılavuz olacaktır

#76