13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Tekrarlayan Covid-19 Vakalarında Semptomların Karşılaştırılması

Buğu Usanma Koban

Keywords: covid-19, reinfeksiyon, semptom şiddeti, semptom süresi

Aim:

Güncel Covid-19 rehberlerinin yönergeleri doğrultusunda, 3 ay ara ile pozitif olmuş kişilerde ikinci pozitiflik reinfeksiyon kabul edilmektedir. Aynı kişinin iki enfeksiyonu şiddet ve süre bakımından farklılık gösterebilmektedir. Çalışmamızın amacı reinfeksiyon vakalarında her iki hastalık sürecini karşılaştırmaktır.

Method:

Çalışmaya İstanbul Tuzla’da Nisan-Ekim 2020 arasında takip edilen ve en az 3 ay ara ile pozitif olmuş vakalar dahil edilmiştir. Retrospektif olarak bu kişilerin tıbbi kayıtları incelenmiş, sosyodemografik bilgileri filyasyon takip programından kaydedilmiştir. Hastaların her iki enfeksiyondaki temas durumları, semptom çeşitleri ve semptomların şiddeti karşılaştırılarak analiz edilmiştir.

Results:

Çalışmaya katılan 36 hastanın 24’ü erkek (%66.7) ve 12’si (%33.3) kadındır. Yaş ortalaması 37 olup, katılımcıların %33’ü sağlık çalışanıdır. İlk enfeksiyonda vakaların %58,3’ünde semptom oluşması üzerine test yapılmıştır ve en sık semptom ateş (%63,6) ile tat kaybıdır (%45,5). Hastaların %33,3’ünde ilk enfeksiyonda hastane yatışı olmuştur. İkinci enfeksiyonda ise vakaların %50’sine riskli temas üzerine test yapılmış olup bunların da %50’si ev içi temastır. İkinci enfeksiyonda hastaların %41,7’si hastalığı asemptomatik geçirmiştir. İki enfeksiyon arası geçen süre ortalaması 149 gündür. İkinci enfeksiyonda ilkine göre semptomların şiddeti daha az ve süresi daha kısa olmuştur (sırasıyla p<0,001, p=0,014) fakat bu fark yaşa ve cinsiyete göre anlamlı olarak değişmemektedir.

Conclusions:

Literatürde reinfeksiyonlarda, önceki immün yanıtın tetiklenmesi ile hastalık şiddetinin arttığına yönelik yayınlar bulunmakla birlikte, çalışmamızda reinfeksiyonlar anlamlı derecede daha hafif ve kısa semptomlarla seyretmiştir. Konunun daha geniş örneklem sayıları ile araştırılmasına ve immünolojik çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.

#133