13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Pandemi döneminde Maksillofasyal travmaların yönetiminde uzaktan konsultasyonun etkilerinin tek merkez kapsamında değerlendirilmesi

Daghan Dagdelen

Keywords: Pandemi, Uzaktan konsultasyon, Maksillofasya travma

Aim:

Covid-19 Pandemisi ile birlikte, günlük mesleki pratiğimizde bazı değişiklikler oldu. Bunu değişikliklerin altında yatan unsurlardan biri de mevcut sağlık çalışanı ve ortaya koydukları iş gücünün sağlık otoritesi tarafından pandemi sürecinde kullanılmak üzere başka alanlanlara yönlendilirmesiydi. Bu yönlendirmenin sonucunda daha az sayıda çalışan ile kliniklerin pandemi öncesine benzer bir hasta yükünü üstlenmesii gerekti. Bu zorlayıcı koşullar altında farklı pragmatik çözümler ortaya çıktı. Bunlardan biri de teknoloji desteğiyle beraber olan uzaktan konsultasyondu.

Trakya bölgesinde maksillofasyal travmaların yönetiminde tek merkez olan kliniğimizde, pandemi sürecinde sağlık otoritesinin komuta kontrol merkezi (KKM) ile oluşturduğumuz uzaktan konsultasyon(UK) yaklaşımıyla opere edilen hasta verilerini paylaşmayı ve pandemi öncesi döneme ait verilerle bu sonuçları karşılaştırmayı amaçladık.

Method:

Ülkemizde ilk Covid-19 vakasının tanı aldığı 17 Mart 2020 tarihinden 1 Mart 2021 tarihine kadar olan süreçte, yönetilen maksillofasyal travma vakaları geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilme kriteri olarak, KKM tarafından uzaktan konsultasyon istenen vakalar belirlendi. Kendi imkanları ile hastanemize başvuran hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Uzaktan konsultasyon kapsamında hastaların maksillofasyal tomografilerini içeren videoların tarafımıza gönderilmesi sağlandı.

Dahil edilen vakalar, demografik özellikleri, etkilenen yüz kemikleri, uygulanan onarımın acil/elektif olarak gerçekleştirilmesi, ameliyata kadar geçen süre, komplikasyonlar yönünden değerlendirildi. Bu sonuçlar 2019-2020 yılları arasında aynı tarihlerde kliniğimizde yönetilen maksillofasyal travma olguları ile kıyaslandı.

Results:

Pandemi sürecinde toplam 21 bir önce ki yıl 33 hasta opere edildi. En sık etyoloji her iki grupta da araç içi trafik kazalarıydı. İlk grupta yaş ortalaması 39,9±8,4 ikinci grupta 40,9±11,5 idi. En sık etkilenen yüz kemiği her iki grupta da mandibulaydı. İlk grupta 4 diğer grupta 2 olgu acil opere edildi. Başvuru ile operasyon arasında geçen ortalama süre ilk grupta 2,5±1,2, ikinci grupta 7,3±3,7idi. İlk grupta 2 olguda orokutanöz fistül gelişti, ikinci grupta bu sayı 4idi.

Conclusions:

UK kapsamında hastaların tomografileri operasyonu gerçekleştirecek ekip tarafından değerlendirilmiş,ameliyat endikasyonları ve acilgirişim planları daha isabetli olarak verilmiştir.Bu yaklaşım başvurudan hastanı ameliyatına kadar geçen süreyi kısaltmıştır.

#93