13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Koronavirüs Anksiyetesi ile Duygusal Yeme Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Nilgün Seremet Kürklü, Hülya Kamarlı Altun

Keywords: Anksiyete, Covid-19, Duygusal Yeme

Aim:

Covid-19 bireylerin fiziksel sağlıkları için ciddi tehditler oluşturmasının yanı sıra anksiyete, panik atak ve depresyona neden olarak bireylerin ruhsal sağlıkları üzerine de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Anksiyete gibi duygu durumu değişikliklerine tepki ve cevap olarak bireylerde duygusal yeme davranışı gelişebilmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin Covid-19 dönemindeki anksiyete durumları ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlanmış ve yapılmıştır.

Method:

Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören 241 öğrenciden onam vererek çalışmaya katılmayı kabul eden ve anketi tam dolduran 198 öğrenci dahil edilmiştir. Bireylerin genel özellikleri, pandemi dönemindeki vücut ağırlığı değişimleri, koronavirüs anksiyete ölçeği (KAÖ) ve duygusal yeme ölçeği (DYÖ) ile ilgili bilgiler web tabanlı anket formu aracılığı toplanmıştır.

Results:

Çalışmaya katılan bireylerin çoğunluğunu kız öğrenciler (%86.4) oluşturmakta olup yaş ortalaması 21.4±3.04 yıldır. Covid-19 pandemi döneminde bireylerin yarısı vücut ağırlığında artış olduğunu (3.2±1.87 kg), %16.2’si ise vücut ağırlığının değişmediğini bildirmiştir. Yaklaşık her 5 öğrenciden birinde (%21.2) Covid-19’a bağlı anksiyete görülürken, her 5 öğrenciden ikisinin (%40.9) DYÖ puanlarına göre duyguları doğrultusunda yemek yediği saptanmıştır. Bireylerin vücut ağırlığı değişimleri ile duygusal yeme veya anksiyete durumları arasında bir ilişki saptanmazken, KAÖ puanı ile DYÖ puanı arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür (r=0.171, p<0.05).

Conclusions:

Bulaşıcı hastalıkların bireylerin stres ve anksiyete düzeylerinde artışa neden olduğu bilinmektedir ve bireyler bu anksiyete durumlarıyla baş edebilmek için yemek yemeye yönelebilmektedir. Bu çalışmada bireylerin yarısında pandemi döneminde vücut ağırlıklarında artış olduğu ve bireylerin KAÖ puanları arttıkça DYÖ puanlarının da arttığı saptanmıştır. Covid-19 anksiyetesi azaldıkça, bireylerin duygusal yeme durumunun da değişeceği öngörülmektedir. Bu nedenle bu süreçte bireylere anksiyete ile başa çıkma ve sağlıklı beslenme konusunda daha fazla bilgilendirme yapılması gerektiği düşülmektedir.

#23