13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sağlık Yönetimi Alanında Eğitim Alan Öğrencilerin Yaratıcı Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Rıfat Bozça, Haticenur Turan, Aysu Zeki̇oğlu

Keywords: Girişimcilik, Yaratıcılık, Sağlık Yönetimi, Hastane, Eğitim

Aim:

Sağlık işletmelerinin gelişen sağlık hizmetleri pazarında sürdürülebilir faaliyetlerde bulunması, hasta ve sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve klinik kalitesi yüksek hizmet üretmesi önemlidir. Bu durum ancak profesyonel ve yenilikçi bir sağlık yönetimi anlayışı ile mümkündür. Bu sebeple sağlık yönetimi alanında eğitim alan sağlık yöneticisi adaylarının farkındalığı yüksek, girişimcilik eğilimi olan, yaratıcı ve proaktif tutumlar sergileyebilen tarzda yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı kamu ve özel üniversitelerin sağlık yönetimi bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin yaratıcı kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimi üzerine etkilerini incelemektir.

Method:

Araştırma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da bulunan sağlık yönetimi öğrencilerine online anket yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmaya 22 kamu ve vakıf üniversitesinde lisans eğitimi alan 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 477 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, Yılmaz ve Sümbül (2009) tarafından geliştirilen girişimcilik eğilimi ölçeği ile Şahin ve Danışman (2017) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği kullanılmıştır. Taraflar arasında farklılıkların bulunup bulunmadığı ve bu farkın anlamlı olup olmadığı İstatistiki Anlamlılık Testleri (T testi, Anova Testi, dağılım normal olmaması durumunda Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi) ile irdelenmiştir.

Results:

Araştırmaya katılan öğrencilerin %40,7’si mezun olduktan sonra özel sektörde %39,8’i kamu personeli olarak çalışmak istediğini ifade ederken, %19,5’i kendi işini yapmak istemektedir. Katılımcı öğrencilerin %66’sının ailesi mezun olduktan sonra öğrencinin memur olmasını istemektedir. Erkek öğrencilerin kendi işlerinde çalışma isteği (%25,2), kadın öğrencilerden (%15) daha yüksektir. Girişimcilik dersi alan öğrencilerin yaklaşık %85’inin kimseyle paylaşmadığı bir iş fikri olduğu belirlenmiştir.

Conclusions:

Sağlık yöneticisi adaylarının girişimcilik eğilimi ve yaratıcı kişilik özelliklerini arttırmak için ders programına eklenen girişimcilik derslerinin teorik saatlerden ziyade uygulama ağırlıklı yürütülmesi gereklidir. Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı kuruluşlar tarafından sağlığa özgü girişimcilik eğitimleri planlanmalıdır. Sağlık alanında başarılı girişimciler ile sağlık yönetimi bölümü öğrencileri bir araya getirilmelidir. Sağlık alanında iyi uygulama örneklerini görmek açısından öğrencilerin yurtdışı değişimleri desteklenmelidir.

#46