13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Covid-19 Hastalığı’na Bağlı Nörolojik Komplikasyon: Epileptik Nöbet

Ezgi Kula

Keywords: Covid-19, epilepsi

Introduction:

COVİD 19 hastalığı ön planda solunum sistemi bulguları ile takip edilse de hastalıkla ilgili bilgi ve tecrübeler artıkça enfeksiyonla ilişkili nörolojik bulgular da tanımlanmaya başlamıştır.
Covid-19 tanısıyla takip edilen ve epileptik nöbet nedeniyle değerlendirilen bir olgu sunulmuştur.

Case:

49 yaşında, bilinen kronik hastalığı olmayan erkek hasta, nefes darlığı ile acil serviste değerlendirilmiş. Çekilen Toraks BT’de bilateral yaygın pnömonik infiltrasyon görülmüş, yapılan Covid PCR testi pozitif saptanmış. Favipravir, Düşük molekül ağırlıklı heparin ve C vitamini tedavisi başlanmış. İkinci gününde hipoksisi gelişen hasta yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınarak entube edilmiş. Yaklaşık 10 gün YBÜ’de kalan hasta daha sonra extube edilerek servise çekilmiş ve aynı gün yaklaşık 5 dakika süren jenaralize tonik klonik (JTK) nöbet geçirmiş. Hastanın nörolojik muayenesinde üst ve alt ekstremitelerde yaygın miyoklonik atımlar mevcuttu. Hasta uykuya meyilli, konfuze idi. Hastanın geriye dönük alınan anamnezinde YBÜ’de de ekstremitelerde benzer atımlar olduğu öğrenildi ancak epileptik aktivite düşünülmediği için nöroloji ile konsülte edilmemişti. Hastaya intravenöz levetirasetam yüklemesi yapıldı, daha sonra levetirasetam 2x1000 mg rutin tedavisi başlandı. Hastanın çekilen kranial MRG ve beyin BT’de lezyon izlenmedi. Hasta ve yakınları tarafından onam alınamadığı için lomber ponsiyon yapılamadı bu nedenle hastada ensefalopati dışlanamadı. Hastanın takiplerinde miyoklonik atımları tamamen geçti, tekrar eden JTK nöbeti olmadı, konfuze hali de geriledi. Taburculuk sonrası 1. ay kontrolünde hastanın nörolojik muayenesi doğal, yapılan EEG’si normal ve tekrar eden epileptik nöbet öyküsü yoktu.

Discussion:

Covid-19 hastalarında anosmi, baş ağrısı, inme, ensefalopati, gullaın-barre gibi nörolojik komplikasyonların görülebileceği hastalıkla ilgili bilgi birikimimiz arttıkça ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonların virusün direkt etkisi, enflamasyona bağlı ortaya çıkan otoimmun süreçlere mi bağlı olduğu yoksa çok daha farklı mekanizmalarla mı ilişkili olduğu henüz netlik kazanmamıştır. Bazı covıd-19 hastaları sadece nörolojik bulgularla başvurabilirler ya da hastalık seyrinde mortalitesi yüksek nörolojik komplikasyonlarla karşımıza çıkabilirler. Bu nedenle Covid-19 hastalığına bağlı nörolojik bulguları aklımızda tutmamız gerekmektedir.

#100