13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Stres Algılarının İncelenmesi

Seli̇n Ata Doğan, Yücel Uysal, Ertan Mert

Keywords: stres algısı, tıp fakültesi öğrencileri

Aim:

Tıbbi veya biyolojik bağlamda stres, bedensel veya zihinsel gerginliğe neden olan fiziksel ve duygusal bir faktördür. Yaygın tanımlarından biri "bireyin dengesini tehdit eden fiziksel, sosyal veya psikolojik ortamda dahili bir ipucu" şeklindedir. Yaygın kullanılan stres ölçeklerinden biri Cohen ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş Algılanan Stres Ölçeğidir(ASÖ).

Method:

Çalışmamızda ASÖ'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış 10 maddelik formu kullanılarak (ASÖ-10) tıp fakültesi öğrencilerinde stres düzeyleri ve ilişkili faktörler incelenmiştir. Birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar olan öğrencilere anket formları dağıtılarak 1135 öğrencinin verileri toplanmıştır. Öğrencilerin stres düzeyleri ve bu düzeylerin yaş, cinsiyet, devam ettikleri sınıf, gelir durumları, yaşadıkları yer, kullandıkları ulaşım aracı, fakültede geçirdikleri süre, haftalık çalışma saati, kendilerine ayırdıkları zaman, kronik hastalık durumları ve vücut kitle indeksi ile ilişkili olup olmadığı analiz edilmiştir.

Results:

Çalışmamızda erkek öğrencilere kıyasla kadın öğrencilerin stres skorlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca birinci ve ikinci sınıflarındaki öğrencilerin stres düzeylerinin daha üst sınıflardaki öğrencilere kıyasla daha fazla olduğu belirlenmiştir. Aylık gelirleri düşük olan öğrencilerin stres düzeylerinin aylık gelirleri yüksek olan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşadıkları yer bağlamında analiz edildiğinde; ailesiyle, akrabalarıyla birlikte yaşayan veya yurtta kalan öğrencilerin stres düzeylerinin tek başlarına veya arkadaşlarıyla birlikte evde yaşayan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Öte yandan öğrencilerin haftalık ders çalışma süreleri arttıkça stres düzeylerinin azaldığı görülmüştür.

Conclusions:

Geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış standart ve yaygın kullanılan bir test olan ASÖ'nün (Algılanan Stres Ölçeği) tüm öğrencilere üniversiteye başlarken ve tamamladıkları her yılın sonunda rutin olarak uygulanması ile öğrencilerin stres düzeylerinin ortaya konmasının faydalı veriler sağlayacağı düşünülmektedir. Stres düzeyleri ve diğer öğrenci memnuniyet anketleri ile birlikte öğrencilerin toplam yaşam kaliteleri ve bunu etkileyen parametrelerin değerlendirilmesinin ve ortaya çıkan sonuçlar çerçevesinde eğitim öğretimi geliştirme çalışmalarının planlanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

#37