13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Safra Taşı Olan Çocuk Hastalarımızda Hematolojik Değerlendirme

Ezgi Paslı Uysalol

Keywords: kolelityazis, çocuk,hematoloji

Aim:

Safra taşlarına erişkinlere oranla çocuklarda daha nadir rastlanır. Epidemiyolojisi hakkındaki bilgiler de sınırlıdır. Bu çalışmada, kolelityazis tanısı ile çocuk hematoloji polikliniğimize konsülte edilen çocukların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Çalışmaya Mart 2014- Şubat 2018 tarihleri arasında hastanemizde 1-18 yaş arasında safra taşı tanısı alan ve çocuk hematoloji polikliniğimize hemolitik anemi şüphesiyle konsülte edilen 31 hasta alındı. Retrospektif olarak demografik özellikleri, yaşları, ultrasonografi bulguları, laboratuar incelemeleri kaydedildi.

Results:

Hastaların 16’sı (%51) erkek olup, ortalama yaşları 9,2 (±4,9) yıl idi. Taş boyutlarına ve sayılarına göre değerlendirdiğimizde; 23 hastada (%74) ultrasonografide multiple taş izlendi. Bunların 5’inde boyutlar 10 mm’nin üzerinde ölçülmüştü. Tekli taşı olan 8 vakanın 2’sinde boyut 10 mm'nin üzerindeydi. Hastaların tam kan sayımı sonuçları incelendiğinde 6 hastada hemoglobin (Hb) değerleri yaşa göre düşük saptandı. Bu hastaların 3’ünde MCV değerleri düşüktü. MCHC yüksekliği olan 2 hasta mevcuttu. Hiçbir hastada direk coombs pozitifliği ve haptoglobulin düşüklüğü saptanmadı. Hastaların tümünün glukoz 6 fosfat dehidrogenaz ve piruvat kinaz enzim düzeyleri normal saptandı. Dört hastada LDH normalin üzerindeydi. Bunların ikisine retikülosit ve indirek bilirubin yüksekliği eşlik etmekteydi. Periferik yaymalar incelendiğinde MCV düşüklüğü olan 3 hastada hipokromi görüldü. Bunlardan biri demir eksikliği anemisi tanısı aldı. MCHC yüksekliği olan 2 hastada sferositler görüldü. Yalnızca bu iki hastanın osmotik fragilitesi artmış olarak bulundu ve herediter sferositoz tanısı aldı. Hemoglobin elektroforezleri incelendiğinde bir hastada HbC saptandı. 2 hastada talasemi taşıyıcılığı saptandı. Herediter sferositoz ve hemoglobinopati tanısı alan hastaların %60’ında taşlar multiple karakterde idi.

Conclusions:

Kolelityazis tanısı alan hastalarda hemolitik hastalıkların sıklıkla görülen risk faktörü olması nedeniyle, şüphelenilerek çocuk hematoloji polikliniğine konsülte edilen 31 vakanın 3’ünde (%9) eritrosit yıkımına neden olabilecek etyoloji tespit edildi. Hastalarımızda periferik yayma, MCHC, retikülosit, indirek bilirubin, osmotik fragilite ve hemoglobin elektroforezi tanıda yarar sağlamış olup, bu parametrelerde anormal sonuçlar varlığında, hematoloji konsültasyonu yapılması gerektiği düşünülmüştür.

#28