13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Üniversite Öğrencilerinin Stresle Başa Çıkma Tarzları ve Bu Tarzların Sosyodemografik Veriler ile İlişkisi

Gülseren Pamuk, Aslı Ulusal, Esra Meltem Koç

Keywords: Stress, Stres ile baş etmek, Üniversite öğrencileri

Aim:

Stres günümüzün en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin insanlar üzerinde fiziksel, ruhsal ve davranışsal sonuçları görülmektedir. Bu yüzden stresle başa çıkma tarzlarını uygun bir şekilde kullanmak stresin olumsuz sonuçları önlemekte oldukça etkilidir. Stresin yoğun bir şekilde hissedildiği üniversite hayatı boyunca stresle başa çıkmayı bilmek daha da önemli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2019-2020 yılında eğitim öğretim gören İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinde stresle başa çıkma tarzları ve bu tarzların sosyodemografik verilerle ilişkisini incelemek ve stresle başa çıkma tarzları ile ilgili farkındalığı arttırmaktır.

Method:

Çalışmaya İKÇÜ Çiğli 15 No’lu EASM’ ye herhangi bir nedenle başvuran, 18 yaşın üzerinde toplam 405 üniversite öğrencisi katılmıştır. 01.10.2019 - 29.02.2020 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği ile anket çalışması şeklinde yapılmıştır.

Results:

Katılımcılar “Stresle Başa Çıkma Tarzları” (SBTÖ) ölçeğinden en fazla ortalama puanı Kendine Güvenli Yaklaşım (KGY) alt grubundan almıştır. Katılımcıların %71.6 kadın, %99’unu bekârlar oluşturmaktadır. Katılımcıların cinsiyet, gelir durumu, spor yapma ve sosyal etkinlikler katılma durumu stresle başa çıkma tarzları seçiminde SBTÖ ölçeği alt grupları açısından anlamlı bulunmuştur.

Conclusions:

Bu çalışmanın sonuçlarına göre özellikle kadınlara ve sosyoekonomik düzeyi düşük olan bireylere stresle başa çıkma teknikleri açısından eğitimlerin verilme gerekliliği olduğu görülmüştür. Ayrıca stresle baş etmek için bu yaş grubundaki bireyleri spor yapma ve sosyal etkinliklere teşvik edilmesinin önemi görülmüştür. Bu açılardan birinci basamaktan toplumun her kesimiyle karşılaşan aile hekimlerinin biyopsikososyal ve bütüncül yaklaşım modelleri içerisinde; bireylerin stresle başa çıkma tarzları konusunda farkındalıklarının olması risk gruplarına ve gerekli durumlarda danışmalık ve eğitimleri vermesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca üniversite öğrencilerine eğitim öğretim müfredatlarında stresle başa çıkma tarzları konusunda yer verilmesi ve bunların düzenli aralıklarla tekrarlanması önerilmektedir.

#78