13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlilerinin Mikrobiyota Ve Probiyotikler Hakkında Bilgi Ve Tutumları

Mukaddes Kurt Öztürk, Mustafa Yasin Selçuk

Keywords: Mikrobiyota, Probiyotik, Bilgi

Aim:

Son yıllarda mikrobiyolojik tekniklerin gelişmesi mikrobiyotanın sağlık ve hastalık üzerindeki etkilerini güncel bir konu haline getirmiştir. Genel populasyonun da bu alanlardaki ilgisinin artması nedeniyle, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan mikrobiyota ve probiyotiklerle ilgili hekimlerin bilgi düzeyleri ve tutumları oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlilerinin mikrobiyota ve probiyotiklerle ilgili bilgi ve tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır.

Method:

Kesitsel tipte olan bu çalışma Kasım 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlilerinden onam alınarak anket aracılığıyla internet yoluyla uygulanmıştır. Anket formu, hekimlerin sosyodemografik özellikleri ile mikrobiyota ve probiyotikler hakkında bilgi ve tutumlarını değerlendirecek şekilde literatür taranarak oluşturulan sorulardan oluşmaktadır. Verilerin analizinde “IBM SPSS 25.0” kullanılmıştır. P düzeyi 0,05 altında anlamlı olarak kabul edilmiştir.

Results:

Çalışmaya katılan 257 hekimin %64,6’sı kadın, %35,4’ü erkek ve yaş ortalaması 28,56±2,30 yıldır. Mikrobiyota ve probiyotikler hakkında hekimlerin %31,1’i eğitim aldığını, %12’si iyi düzeyde bilgisinin olduğunu belirtmiştir. Hekimlerin %48,6’sı kendisi için probiyotik kullandığını, %77’si hastalarına probiyotik önerdiğini, hastalarına probiyotik önermeyen hekimlerin %57,6’sı probiyotiklerle ilgili literatür bilgisinde eksiklik hissettiği için hastalarına probiyotik önermediğini belirtmiştir. Hekimlerin %29,9’u probiyotiklerin SGK kapsamında olmaması/yüksek maliyeti nedeniyle kaygılandıklarını ifade etmiştir. Bilgi düzeyleri arttıkça hekimlerin probiyotikleri kullanma, hastalarına önerme ve bu konuda kendilerini yeterli hissetme düzeylerinin arttığı saptanmıştır (sırasıyla p=0,021, p=0,004, p<0,001). Hekimler kliniklerinde en çok Saccharomyces boulardii suşunu (%19,2), Reflor (%31,2) preperatını kullandığını ve en çok akut viral gastroenterit (%24,2) için probiyotik reçete ettiğini belirtmiştir. Mikrobiyota ve probiyotikler hakkında hekimlerin %93’ü eğitim almak istediğini belirtmiştir.

Conclusions:

Hekimlerin sadece üçte birinin mikrobiyota ve probiyotikler konusunda eğitim aldığı ve iyi düzeyde bilgisi olan hekimlerin oranının düşük olduğu görülmüştür. Hekimlerin bilgi seviyeleri arttıkça kendilerini daha yeterli hissettikleri, probiyotik kullanma ve hastalarına probiyotik önerme oranlarının arttığı görülmektedir. Bu nedenle sağlık ve hastalıktaki önemi gittikçe artmakta olan mikrobiyota ve probiyotiklerle ilgili hekimlere eğitimler düzenlenmeli, hekimler bu konuda daha fazla araştırma yapmaya teşvik edilmelidir.

#38