13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

İstanbul’daki aile hekimlerinin sigara içme durumları ve mesleki özellikleri ile sigara konusundaki bilgi ve tutumlarının incelenmesi

Esma Nur Uçar, Emin Pala, Süleyman Ersoy

Keywords: Aile hekimi, Sigara kullanımı, Sigara bıraktırma tedavisi

Aim:

Çalışmamızda İstanbul ilinde görev yapan aile hekimlerinin sigara içme durumlarını ve mesleki özelliklerini belirleyerek sigara bıraktırma konusunda bilgi, tutum ve davranışları üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık.

Method:

Çalışmamız 10 Şubat 2020 – 20 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul ilindeki Aile Hekimliği Polikliniklerinde yapıldı. Çalışmaya 272 hekim katıldı ve her katılımcıya Google Formlar aracılığıyla anket uygulandı. Anketler demografik özellikler, sigara bırakma deneyimi, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi ve sigara bırakma ile ilgili bilgi ve tutumları ölçen ikili likert tipi ölçek sorularını içermekteydi. Veriler SPSS 26.0 for Windows programı kullanılarak analiz edildi.

Results:

: Çalışmaya katılan hekimlerin 143’ ü (%52,6) kadın, 129’u (%47,4) erkek ve yaş ortalamaları 37,8± 8,3 (25-57) idi. Hekimlerin %28,5’ i 0-5 yıl arasında görev yapmaktaydı. Katılımcıların %69,9’ u pratisyen hekim ve %58,8’ i hiç sigara içmemişti. %16,5’ i ise sigarayı bırakmıştı. Hekimlerin 83’ü (%30,5) ‘Tütün Bağımlılığı Tedavisi Eğitimi’ almamış, sigara içenlerin ise sadece 7 (%2,6) si yüksek düzeyde bağımlıydı. Katılımcıların çoğunluğu hastalarının sigara içme durumlarını sorgulamaktaydı. Ancak içenleri fagenstrom testi yapmadan sigara bırakma polikliniklerine yönlendirmekteydi. Büyük çoğunluğu sigara bırakma konusunda danışmanlık yapmayı görevleri arasında saymakta ve sertifika edinmek istemektedirler. Ayrıca büyük oranda geleneksel tıp yöntemlerinin faydalı olduğunu düşünmekteler.

Conclusions:

Aile hekimlerinin genel olarak sigara bırakma tedavileriyle ilgili bilgi düzeyleri yeterlidir ve genel olarak olumlu bir tutuma sahiptirler. Sigara bırakma konusunda kendilerini birinci derecede sorumlu kabul etmelerine rağmen, sigara bırakma sürecini yönetmekte isteksiz görünmektedirler. Birinci basamak hekimlerinin sertifika edinmeleri ve sigara bırakma konusunda daha aktif olmaları özendirilmelidir

#112