13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

0-6 Ay Arası Bebeklerde İnfantil Kolik Sıklığı ve Anne Beslenmesinin Etkisi

Büşra Yazla, Güzin Zeren Öztürk

Keywords: infant,kolik,beslenme

Aim:

İnfantil kolik bebeklerde ilk aylarda sık görülen aşırı ağlama ile karakterize bir sendromdur. Sıklığı kullanılan tanı kriterlerine ve toplumsal farklılıklara bağlı olarak geniş bir aralığa sahiptir. Etyolojisi net olarak aydınlatılamamış olmakla beraber anne sütü alan bebeklerde annenin tükettiği bazı gıdaların süte geçerek kolik semptomlarını tetiklediği bilinmektedir. Çalışmamızda 0-6 ay arasındaki bebeklerde infantil kolik sıklığını belirlemeyi, annenin diyet değişikliğinin ve yeme farkındalığının infantil kolik üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Method:

Çalışmaya 1 Nisan-31 Haziran 2020 tarihleri arasında, herhangi bir sebeple polikliniğe başvuran 3-24 hafta arasında bebeği olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden anneler dahil edildi. Annelere bebeklerine ait veriler, infantil kolik tanı kriterleri, ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri, annenin gebelik ve lohusalık öyküsü ve beslenme değişkenlerinin sorulduğu anket yüz yüze uygulandı. Emziren annelere Yeme Farkındalığı Ölçeği-30 uygulandı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. 0,05’in altında bulunan p değerleri anlamlı kabul edildi.

Results:

Çalışmamızda infantil kolik sıklığı %18,5 (n:25) olarak hesaplandı. Bebeklerin cinsiyeti, doğum kiloları ve doğum haftalarıyla kolik arasında ilişki saptanmadı. Yaş dağılımına göre infantil koliğin ilk 12 haftada daha sık görüldüğü tespit edildi. Annelerin sosyodemografik özelliklerine bakıldığında yaş, sigara kullanımı, eğitim düzeyi ve vücut kitle indeksi ile infantil kolik arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sık sık gaz, şişkinlik vb. bağırsak problemleri yaşayan annelerin bebeklerinde infantil kolik anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Kolikli bebeği olan annelerin tükettikleri bazı gıdalardan sonra bebekte ağlama ataklarını daha sık yaşadığı saptandı. Bebeğine infantil kolik tanısı konulan emziren annelerin Yeme Farkındalığı Ölçeği-30’a göre yeme farkındalıkları ile düşünmeden yeme ve yeme kontrolü alt ölçek puanlarının anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı.

Conclusions:

İnfantil kolik ilk 12 haftada daha sık görülmektedir. Uzun yıllardır araştırılmasına rağmen etyolojisi ve tedavisi hala net olarak bilinmemektedir. Bununla beraber annenin tükettiği gıdalar ağlama atakları üzerine etkilidir. Ailelere ağlamaların zamanla kendiliğinden azalarak kaybolacağı söylenmeli, semptomları azaltmaya yönelik önerilerde bulunulmalıdır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde emzirmenin kesilmemesi tavsiye edilmelidir.

#63