13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

COVİD-19 Pandemisi Döneminde Sağlık Profesyonellerinin Vitamin Desteği Kullanma ve COVİD-19 Korku Durumlarının Belirlenmesi

Pınar Döner Güner, Hilal Aksoy, Emre Dirican

Keywords: koronavirüs, vitaminler, korku, pandemik

Aim:

Pandemi sırasında sağlık çalışanları yoğun ve zor çalışma koşulları altında çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar. Kişisel koruyucu donanım kullanılmasına rağmen, birçok sağlık çalışanı Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle hastalandı ve hayatını kaybedenler oldu. Bu durum sağlık çalışanlarının sağlığını hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Çoğu sağlık profesyoneli bu nedenle ilave besin ve ilaç desteği kullandı. Çalışmanın amacı sağlık profesyonellerinin Covid-19 korkusu ile vitamin takviyesi kullanması arasındaki ilişkiyi belirlemektir.

Method:

Bu gözlemsel çalışma, çevrimiçi Google anket uygulaması aracılığıyla gerçekleştirildi. Sosyodemografik özellikler ve vitamin kullanımı ile ilgili sorular ile birlikte yedi sorudan oluşan Covid-19 korku ölçeği (FCV-19s) katılımcılara uygulandı. Veriler SPSS 21 paket programı kullanılarak analiz edildi. Sürekli değişkenler ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler ile kategorik değişkenler ise frekans ve yüzde ile ifade edildi.
Sürekli değişkenler arasında farklılıklar Student-t testi, ANOVA testi ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edildi. Ayrıca ki-kare testi ve Spearman korelasyon katsayısı arası ilişkiler analiz edildi.

Results:

874 sağlık çalışanı çalışmaya dahil edildi. Vücut kitle indeksi azaldıkça ve yaş arttıkça vitamin / mineral kullanım sıklığı artmaktadır. Ayrıca kadınlarda, kronik hastalığı olanlarda, evli kişilerde, evde çocuk veya yaşlılarla yaşayanlarda da takviye besin desteği kullanımı daha yüksek bulundu.
Kullanılan vitamin / mineral sayısı arttıkça Covid-19 korku ölçeğinden alınan puanının yükseldiğini tespit edildi.

Conclusions:

COVID-19 korkusu sağlık profesyonellerinde vitamin kullanımında artışa neden olmuştur. Bu nedenle takviye vitaminlerin doğru kullanım, fayda ve zararları konusunda bilgilendirme ve hizmet içi eğitimler verilmelidir.

#80