13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Uzaktan Eğitim Standartlarının Tıp Fakültesi Dönem 2 Öğrencileri Gözünden Değerlendirilmesi Yozgat Örneği

Fethi Sada Zekey, Zafer Cengiz Er, Kübra Uyar Zekey

Keywords: Eğitim Standartları, Akreditasyon, Tıp Eğitimi, Uzaktan Eğitim

Aim:

Tıp fakültesi eğitimine örgün olarak başlamış, ardından pandemi ile beraber uzaktan eğitim modeline geçilmesi nedeniyle özellikle anatomi, histoloji, fizyoloji gibi temel derslerin uygulamalarından mahrum kalan dönem iki öğrencilerinin aldıkları örgün ve uzaktan eğitimi kıyaslayarak olumlu ve olumsuz yönlerin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Method:

Pandemi döneminde uzaktan eğitim modeli uygulamaya koyan Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 2 öğrencilerine online olarak iletilmiş gönüllük esası ile doldurmaları istenmiştir. Anket pandemi dinamikleriyle değişen eğitim dinamiklerini değerlendiren 20 sorudan oluşmaktadır. Ulusal geçerlilik ve güvenilirliği kabul edilmiş olan açık ve uzaktan eğitim akreditasyon ölçeği de 77 öğrenci tarafından doldurulmuştur. Kesitsel analiz için SPSS 20.00 yazılımı kullanılmıştır, p<0.05 anlamlı olarak kabul edilmiştir.

Results:

Öğrencilerin yaş ortalaması 20,49±1,51 idi. Öğrencilerin %56,8’i kadın iken %43,2’si erkekti. Öğrenciler ve akademisyenlerin alışkın olmadığı uzaktan eğitime adaptasyon güçlüğü yaşandığını düşünenlerin oranı %81,5 olarak tespit edilmiştir. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin eğitim kaynağı kullanımı sorgulandığında yalnızca %16,9 u kitaptan faydalanmakta iken %66,2’si interneti, %15,6’sı ise mobil uygulamaları kullanmakta olduğunu belirtmiştir. Uzaktan eğitimin yeterliliği sorgulandığında ise %18,2’lik kısım yetersiz, %68,8’lik kısım ise kısmen yeterli bulmakta idi. Uzaktan eğitimde görev yapan akademisyenlerin tüm eğitim programı gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı sorgulandığında ise %20,8’lik öğrenci akademisyenleri yetkin olarak görmüştür. Uzaktan eğitimde elektronik sistem eksikliklerinin gidermede destek personel nitelikleri sorgulandığında ise %19,5lik kesim yeterli olarak görülmüştür.

Conclusions:

Tüm dünya dinamikleri pandemi ile beraber yeniden şekillenmiştir. Eğiticilerin, öğrencilerin, eğitim müfredat ve uygulamalarının da hızla yeni dinamiklere adapte olabilmesi geri dönüşsüz eğitim eksikliklerinin ortaya çıkmasına mani olacaktır. Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak pandemi ilanı ve üniversitelerin uzaktan eğitim modeline geçişi ile beraber 2020 yılı mart ayında eğitimde zaman kaybını minimum tutabilmek adına eğitim programımızı hızla uzaktan erişime uyumlu hale getirmeye çalıştık. Çalışmamız ile yaşanan aksaklıkları ortaya çıkarmak ve çözüm yolları ortaya koymayı hedefledik. Tıp eğitimindeki özellikle uygulamalı derslerin uzaktan eğitim modelinde nasıl işlenebileceğine dair ön veriler ve hedefler ortaya konmalıdır.

#58