13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sigara İçme Durumunun Dispeptik Şikayetlerle İlişkisi

Didem Kuruçay, Işık Gönenç, Emine Zeynep Tuzcular Vural

Keywords: dispepsi, sigara, semptom

Aim:

GİRİŞ VE AMAÇ: Dispepsi birinci basamağa başvuruların büyük bölümünü oluşturur. Sıklığın yaklaşık %10-30 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Roma IV Kriterlerine göre fonksiyonel dispepsi tanısı semptomların başlamasından 3 ay ya da tanı öncesi en az 6 aydır olmalı ve semptomları açıklayacak organik bir sebep tespit edilememelidir. Bu semptomlar yemek sonrası dolgunluk hissi, erken doyma, epigastrik ağrı, epigastrik yanma olabilir. Sigara, kadın cinsiyet, artan yaş, helicobacter pylori enfeksiyonu, nonsteroidal antienflamatuarların kullanımı, düşük eğitim düzeyi, merkezi ısıtma yokluğu risk faktörleri arasındadır. Davranış değişikliği semptom kontrolünde önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda, sigaranın dispeptik yakınmalar üzerindeki etkisi, sigara içen ve içmeyenlerde dispeptik semptomların özelliklerini incelemeyi amaçladık.

Method:

YÖNTEM: Kesitsel tanımlayıcı türde tasarlanan çalışmamızda 2006 Montreal Konsensusu, 2016 Roma IV kriterlerine göre ve literatür eşliğinde hazırlanan anket İstanbul Kartal 10 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde 18-49 yaş arası 309 dispeptik yakınması olan kişiye yüz yüze görüşülerek uygulandı.

Results:

Çalışmaya katılanların %56.0’sını erkekler, %68,6’sını sigara içenler oluşturmaktadır. Sigara içenlerin %99,4’ünün (n=229) sigara içmeye başlamadan önce dispeptik şikayetinin olmadığı, sigarayı bırakanların (n=19), %73,7’sinin sigara içerken daha fazla mide şikayeti olduğu görülmüştür. Ekşime şikayetinin bireylerin sigara içme yılı ile (z=2.358 p=0.018), ağıza acı-ekşi su gelmesi şikayetinin bireylerin sigaraya başlama yaşı ile (z=3.696 p<0.001) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Mide şikayetleri süresi ile sigara içme yılı arasında orta düzeyde, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Mide şikayetleri süresi ile sigaraya başlama yaşı arasında zayıf düzeyde, negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Conclusions:

SONUÇ: Dispeptik yakınması olanların çoğunun sigara içtiği görülmüştür. Dispeptik yakınması olan kişilerde sigara içme durumu başta olmak üzere yaşam tarzı özelliklerinin sorgulanması yararlı olabilir. Bu şekilde erken müdahale ile belki de ilaca gerek kalmadan semptom kontrolünün sağlanması mümkün olabilir.

#145