13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Göğüs Ağrısı Yakınması ile Pediatrik Kardiyoloji Polikliniğine Başvuran Olguların Değerlendirilmesi

Murat Deveci

Keywords: çocuk, etiyoloji, göğüs ağrısı, kardiyoloji

Aim:

Çocuklarda göğüs ağrısı oldukça sık karşılaşılan ve aileleri tedirgin eden bir yakınmadır. Hastalar aile hekimleri ve çocuk hekimleri tarafından çoğu kez pediatrik kardiyoloji polikliniğine yönlendirilmekle birlikte nadiren kardiyak bir neden saptanmaktadır. Çalışmamız göğüs ağrısı nedeniyle çocuk kardiyoloji kliniğine başvuran çocuklarda etiyoloji ve klinik özelliklerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Method:

Çalışmada 2 Ocak 2018- 31 Aralık 2020 tarihleri arasında göğüs ağrısı yakınması ile pediatrik kardiyolojinde değerlendirilen 458 olgu geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik bilgilerinin yanı sıra anamnez, fizik muayene, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi verileri ile gerekli olgularda yapılmış 24 saatlik ritim holter monitorizasyonu, egzersiz stres testi ve laboratuvar tetkikleri sonuçları dosyalarından kaydedildi.

Results:

Çalışmaya dâhil edilen hastaların yaş ortalaması 11.8±3,2 yıl (5-18 yaş) idi. Olguların 237’si kız (% 51,7), 221’i erkek (% 47,3) idi. Göğüs ağrısı çoğunlukla (% 66) istirahatte ortaya çıkmakta ve olguların %82’sinde sternum soluna lokalize idi. Çarpıntı (% 18) ve nefes darlığı (% 14) en sık eşlik eden semptomlardı. Göğüs ağrısı etyolojisine bakıldığında idiopatik (% 38,7) nedenler en sıktı. Bunu sırasıyla kas-iskelet sistemi (% 29,1), psikojenik (% 19,4), solunum sistemi (% 4,5), gastrointestinal sistem (% 3,8), kardiyovasküler sistem (% 3,3) kaynaklı nedenler izlemekteydi. Kardiyovasküler sisteme ait nedenler arasında en sık (6/15 olgu) mitral kapak prolapsusu saptandı.

Conclusions:

Çalışmamızda çocuklardaki göğüs ağrısının çok büyük kısmını kalp dışı nedenler oluşturmaktadır. Ayrıntılı öykü, fizik muayene ve elektrokardiyografik inceleme sonucunda kardiyak etiyoloji saptanmayan hasta ve yakınlarının detaylı açıklama yapılarak bilgilendirilmesi ve kaygılarının giderilmesi önemlidir. Seçilmiş olgular dışında pediatrik kardiyoloji polikliniklerine olguların yönlendirilmesi ailelerin endişelerini artırmakla kalmayıp zaman ve maliyet açısından olumsuz etkilere yol açabilmektedir.

#150