13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Covid-19 Pandemisi Dönemindeki Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreotografi(ercp) Deneyimlerimiz

Dogan Albayrak

Keywords: ERCP,Koledokolithiazis,Covid-19

Aim:

Bu çalışmada Covid-19 pandemisi döneminde kliniğimizde yapılan endoskopik retrograd kolanjio pankreotografi(ercp) sonuçlarını sunmayı amaçladık.

Method:

Çalışmaya Mart 2020 ile Ağustos 2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde koledok taşı ve pankreas başı tümörü sebebiyle ERCP işlemi yapılan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar işlem öncesi üst batın MR/MRCP çekimleri yapıldıktan sonra safra yollarında patoloji tespit edilmesi üzerine ERCP işlemine hazırlandı. Tüm hastalardan işlemden bir gün önce PCR örneği alınarak servisimize yatırıldı ve Covid-19 pandemisi koşullarına uygun hazırlanmış endoskopi birimimizde ERCP işlemi uygulandı. Hastaların ERCP sonuçlarına retrospektif olarak hastane kayıtlarından ulaşıldı.

Results:

Çalışmaya yaşları 18 ile 87 arası değişen 57 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması 67,98 olarak hesaplandı. Median yaş 72 idi. Bu hastaların 34’ü (%59,6) kadın, 33’ü (%40,4) erkekti. Bu hastaların 43’üne (%75,4) koledokolithiazis sebebiyle, 14’üne (24,6) pankreas başı tümörüne bağlı safra pasajındaki tıkanmayı gidermek için ERCP işlemi uygulandı. Hastaların 55’ inde (%96,5) ERCP işlemi başarı ile tamamlanırken, 2 hastada (%3,5) kanülasyon sağlanamadı. Kanülasyon sağlanamayan hastalardan 1’i pankreas başı tümörüne sahip olup diğer hasta da koledokolithiazis mevcuttu. Toplamda 26 hastaya (%45,6) koledoğa stent uygulaması gerçekleştirildi. Stent uygulaması gerçekleştirilen hastalardan 13’ü tümör hastası olup bu hastalarda duodenuma safra akışı başarı ile sağlandı. 8 hastada (%14) postercp pankreatit komplikasyonu gelişti ve medikal tedavi ile giderildi.

Conclusions:

Covid-19 pandemisi döneminde 6 aylık periyotta tarafımızca yapılan ERCP sonuçları değerlendirildiğinde, işlem öncesinde yapılan PCR testi ve işlem esnasında alınan ek önlemler sayesinde işlem yapılan hastalarda ve cerrahi ekipte enfekte olan bireye rastlanmamıştır. Ancak olası bulaş ihtimalinin ve N95 maske, siper, tulum giyilmesi gibi ek önlemlerin fiziksel koşulları zorlaştırdığı kabul edilen bir gerçektir. Buna bağlı olarak işlem başarı oranımız etkilenmemiş; ancak postercp pankreatit oranımız pandeminin olmadığı zamana göre artış göstermiştir.

#101