13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Jinekoloji Polikliniğine Anormal Uterin Kanama Şikayetiİle Başvuran Cinsel Aktif Kadınlarda Seksüel Disfonksiyon Sıklığı ve İlişkili Faktörler (Ön Çalışma)

Vi̇ldan Sara, Engin Ersin Şimşek

Keywords: Anormal uterin kanama, Kadın cinsel işlev indeksi (FSFI), Palm-Coein, Seksüel disfonksiyon.

Aim:

Anormal uterin kanama (AUK), normal adet döngüsündeki herhangi bir değişiklik olarak tanımlanır. Kadınların üreme yaşamları boyunca yaklaşık %30’unu etkileyen ağır adet kanamalarına yol açabilir. Bu şikayetler yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Seksüel disfonksiyon erişkin kadınların %40-45’inin yaşamlarının herhangi bir döneminde deneyimledikleri bir problem olup kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sorundur. Bu çalışmada jinekoloji polikliniğine AUK şikayeti ile başvuran cinsel aktif kadınlarda seksüel disfonksiyon sıklığı ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Method:

Çalışmamıza Şubat 2020-Mayıs 2020 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine anormal uterin kanama şikayetiyle başvuran, cinsel aktif 52 kadın hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri incelenmiş, Kadın Cinsel İşlev İndeksi (FSFI) doldurulmuş, PALM COEIN’e göre anormal uterin kanama sınıflandırması yapılmıştır.

Results:

Çalışmaya dahil edilen 52 kadın hastanın yaş ortalaması 39,9±8,9 yıl’dır. Hastaların anormal uterin kanamaları PALM-COEİN sınıflamasına göre değerlendirildiğinde 21 (%40,4)’inin yapısal, 31 (%59,6)’inin ise yapısal olmayan grupta olduğu bulunmuştur. Katılımcıların seksüel disfonksiyonları FSFI’ne göre değerlendirildiğinde; 39 (%75,0)’unda seksüel disfonksiyon olduğu görülmüş, FSFI puan ortancası 21,9 (1,2-34,5) olarak saptanmıştır. Hastaların anormal uterin kanamalarının yapısal veya yapısal olmayan nedenler sebebi ile ortaya çıkmasıyla seksüel disfonksiyon varlığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,624). Hastaların yaşı, çocuk sayısı ve ortalama menstrüasyon süresi ile seksüel disfonksiyon varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (sırasıyla p=0,877, p=0,922 ve p=0,460).

Conclusions:

Genel popülasyondaki erişkin kadın seksüel disfonksiyon sıklığına göre; AUK ile polikliniğe başvuran kadınlarda seksüel disfonksiyon sıklığı artmıştır. Bu ön çalışma, anormal uterin kanamalı cinsel olarak aktif kadınlarda artmış seksüel disfonksiyon sıklığı ile ilişkili olabilecek sosyodemografik özellikler, yapısal ve yapısal olmayan nedenler arasında anlamlı bir ilişkiyi ortaya koymamış olsa da; gerek bu çalışmanın hedeflenen hasta sayısıyla tamamlanması gerekse bu alanda gerçekleştirilecek daha kapsamlı çalışmaların literatüre sunulması ile seksüel disfonksiyon sıklığını etkileyen faktörlerin saptanabileceği düşünülmektedir.

#75