13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Polikliniğinde Riskli Gebelik Olgusu : Plasenta Previa

Cansu Levent

Keywords: riskli gebelik, plasental anomali, plasenta previa

Introduction:

Plasenta previa, plasentanın doğum kanalında fetusa göre daha önde yerleşme durumudur. Görülme sıklığı yaklaşık %0,4 - 0,5 oranındadır. Klinik olarak ikinci veya üçüncü trimesterde vajinal kanama yakınması ile prezente olur. Bu kanama anne ve fetüs için hayati tehlike oluşturabilir.

Case:

34 yaşında bilinen kronik hastalık tanısı ve düzenli ilaç kullanım öyküsü olmayan kadın hasta; aile hekimliği polikliniğine 07/12/2020 tarihinde adet gecikmesi yakınması ile başvurdu. Yapılan tetkikler ve ultrasonografi eşliğinde hastanın 7 hafta 1 günlük, fetal kalp atışı mevcut olan intrauterin gebeliği saptandı. Folik asit başlanarak ve gebelik durumu sisteme kaydedilerek hasta düzenli aralıklarla takibe alındı.
01/02/2021 tarihindeki poliklinik başvurusunda hastanın ultrasonografi takibinde plasentanın internal servikal os'u kısmi olarak kapattığı saptanmış olup riskli gebe olarak değerlendirilerek, hastanemizde kadın hastalıkları ve doğum uzmanının bulunmaması sebebiyle, poliklinik kontrolü amacıyla, plasenta previa öntanısı ile hasta en yakın kadın hastalıkları ve doğum uzmanının bulunduğu il merkez hastanesine yönlendirildi. İlçemiz ile il merkezi arasında yaklaşık 3 saat süren ulaşım sıkıntısı ve aktif yakınması olmaması nedeniyle hasta kontrole gitmemiş olup bir hafta sonra vajinal kanama yakınması ile tekrar polikliniğimize başvurdu. Hastaya gerekli bilgilendirme tekrar yapılarak ilgili uzman hekim kontrolüne yönlendirildi. Kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi tarafından değerlendirilen hasta, plasenta previa tanısı doğrulanarak yakın takibe alındı.

Discussion:

Riskli gebeliklerin erken saptanması ve düzenli antenatal takipler son yıllarda anne bebek ölümlerinde belirgin oranda düşüşlere sebep olmuştur. Gebe takibinde aile hekimliği önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bulunmadığı bölgelerde aile hekimlerinin temel düzeyde ultrason kullanabilmesi gebe takiplerinde ciddi kolaylıklar sağlamıştır.

#92