13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Covid 19 Aşısı Olan Sağlık Personelinin Anksiyete Puanlarının Değerlendirilmesi

Süleyman Görpeli̇oğlu, Ramazan Karadeniz, Cenk Aypak, Özlem Suvak, Canan Emiroğlu

Aim:

Sağlık çalışanlarının normalden uzun süren mesai saatleri, hastalık bulaşma ve yakın çevreye bulaştırma riski, pandemiye yönelik belirsizlikler, ilave kişisel koruyucu ekipmanlarla yürütülen görevler gibi faktörler nedeniyle, ruh sağlığının olumsuz etkilendiği gösterilmiştir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada katılımcıların %52.3’ünde anksiyete bozukluğu %53.1’inde ise uykusuzluk sorunu olduğu; anksiyete bozukluğu olanların %32.3’ünün yaygın anksiyete bozukluğu-7 testine göre eşik değerin üzerinde anksiyete belirtilerine sahip olduğu saptanmıştır. Bu dönemde en azından kendi sağlıkları ile ilgili streslerin ortadan kalkması sağlık çalışanlarının anksiyete düzeyini olumlu yönde etkileyebileceği hipotezinden yola çıkarak bu çalışma planlanmıştır.

Method:

Tanımlayıcı tipteki bu araştırma 15 Şubat - 1 Mart 2021 tarihlerinde bir ilçe devlet hastanesinde görevli toplam 108 sağlık çalışanından 2. doz COVİD 19 aşısı olmak için başvuran 50 kişi ile yapılmıştır. Veriler Beck anksiyete ölçeği ile toplanmış ve analizler IBM SPSS 25 programı ile yapılmıştır.

Results:

Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 42,98±3,54; aynı evde yaşaya kişi sayısı medyanı 4 (min:1 max:6); %14’ü hekim, %52’si hemşire, %24’ü hizmetli, %10’u memur, %44’ü kadın %56’sı erkekti. Pandemi nedeniyle%8’i bir yakınını kaybetmişti. Covid yönünden risk oluşturan sigara kullanımı katılanların %48’inde; immün sistemi etkileyecek bir hastalık varlığı ise %6’sında tespit edildi. Katılımcılardan %6’sının evinde 1; %4’ünün evinde 2; 65 yaş üstü kişi bulunuyordu. Beck anksiyete ölçeği puanları incelendiğinde medyan değerin 1 olduğu görüldü (min:0, max:12 IQR:5,0). Hafif düzeyde anksiyete olarak değerlendirilen 8-15 puan a lanların oranı ise %8 olarak bulundu.

Conclusions:

Pandemi süresince zor şartlarda yoğun şekilde çalışmak sağlık çalışanların mevcut ruh hâlini şüphesiz etkilemektedir. Ancak COVİD 19 ve daha önceki SARS ve benzeri pandemi dönemlerinde yapılan çalışmalar kişisel koruyucu ekipmanları gerekli durumlarda uygun şekilde kullanan sağlık çalışanlarının depresyon, anksiyete ve stres puanlarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın sonuçları, COVİD-19’a karşı geliştirilen aşının da benzer şekilde sağlık çalışanlarının Beck anksiyete ölçeği puanlarında daha düşük sonuçların elde edilmesine neden olduğunu düşündürmüştür. Kesin nedensel bağlantı için detaylı araştırmaların yapılması gereklidir.

#149