13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Polikliniğinde Akromegali Tanısı Koyulan Bir Olgu Sunumu

Mervegül Kaya, Özgür Enginyurt, Ahmet Karataş

Keywords: Akromegali, aile hekimliği, multidispliner yaklaşım

Introduction:

Akromegali; kemik ve yumuşak doku büyümeleri ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, epifiz plaklarının kapanmasından sonra hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun yapımında aşırı miktarda artış ile karakterizedir. Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine boğaz ağrısı, öksürük şikayeti ile gelen 56 yaşındaki erkek hastanın fiziki özelliklerinden şüphelenilmesi ve araştırılması sonucu akromegali tanısı almıştır.

Case:

56 yaşında erkek hasta, boğaz ağrısı öksürük şikayetiyle aile hekimliği polikliniğine başvurdu. Üst solunum yolu enfeksiyonu ile tedavisi düzenlendi. Özgeçmişinde Tip 2 Diyabetes Mellitus, hipertansiyon tanısı mevcut. Kullandığı ilaçlar metformin, asetil salisilik asit, trimetazidin idi. Yüz hatlarında genel olarak irileşme, yüz derisinde belirgin esmerlik ve kalınlaşma, burunda, maksilla ve mandibulada genişleme, konuşmada pelteklik ve ellerde büyüme tespit edildi. Kardiyak muayenede normal kalp sesleri mevcuttu. Abdominal muayenede karaciğer ele geliyordu Nörolojik muayenesinde özellik yoktu. Tetkiklerinde; Glukoz 150 mg/dl, üre 21.3 mg/dl, kreatinin 0.78 mg/dl, AST 16 U/L, ALT 20 U/L idi. HOMA-IR(insülin direnci) 2.74, Hb A1C 6.7,GH (büyüme hormonu) 1.99 ng/mL (normal aralık 0.05-3), Somatomedin-C ( IGF-1) 541 ng/mL (normal aralık 42.3-214) idi. Kontrastlı Üst Abdomen BT; Karaciğer boyutu uzun eksende 175 mm ölçülmüş olup artmış idi.Kontrastlı alt abdomen BT normal idi. Kontrastsız Hipofiz MR; Sella Kavitesi normal genişliktedir. Hipofiz gland sol yarımında T1A hafif hipodens, T2A hiperintens mikroadenom yönünden şüpheli 3x2 mm boyutunda sinyal artışı saptandı. Hastada klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularıyla akromegali ön tanısı düşünüldü. İleri tetkik ve tedavi amacıyla endokrinoloji polikliniğine yönlendirildi.

Discussion:

Aile hekimliği birinci basamakta tüm topluma üst düzeyde ve bütüncül hizmet veren bir uzmanlık alanıdır. Bütüncül yaklaşan bir aile hekimi hastayı bir bütün olarak kabul eder ve hastanın beklentilerini, inançlarını, deneyim ve değerlerini de göz önünde bulundurur. Bu olgu sunumunda aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastanın çok geniş kapsamlı değerlendirilmesi, her hastaya bütüncül yaklaşılması gerektiği, insidansı çok düşük hastalıkları bile göz önünde bulundurmak gerektiği vurgulanmak istenmiştir.

#128