13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sırt Ağrısı Semptomundan Akciğer Malignitesi Akla Gelir Mi?

İdi̇l Ceren Balci, Zari̇f Çağla Arslan, Nazlı Hacıağaoğlu, Engin Ersin Şimşek

Keywords: sırt ağrısı, akciğer kanseri, kitle

Introduction:

Ağrı, birinci basamak sağlık kuruluşlarında hekimlerin sık karşılaştıkları sağlık sorunlarından biridir. Ağrı kompleks bir sürecin sonucunda ortaya çıkan bir algıdır. Sık bir başvuru sebebi olmasının yanında ağrı çeşitli hastalıkların semptomu olabilmektedir. Olgu sunumunda; sırt ağrısı ile başvuran hastada akciğer malignitelerinde öykü ve semptom sorgulamasının yanında temel görüntüleme yöntemlerinden olan akciğer grafisinin önemini ortaya koyduk.

Case:

49 yaşında kadın hasta 15 gündür devam eden sırt ağrısı ile acil servise başvuruyor. Daha önce aynı şikayet ile FTR polikliniğine başvurduğu, vertebra MR istendiği ancak hastanın ağrılarının artması nedeniyle acil servise geldiği öğreniliyor. Hastada sorgulandığında dispne olmadığı ancak nefes alıp verirken batma olduğu, gece terlemesi ve son üç haftada 3-4 kilo kaybı olduğu öğreniliyor. Yapılan fizik muayenesinde ateş:36,7, saturasyon:%99, diğer vitaller stabil. Dinlemekle sağ akciğer bazallerde solunum sesleri azalmış. Bilinen kronik hastalığı bulunmamakta, 25 paket/yıl sigara öyküsü mevcut. Hastadan postero-anterior akciğer grafisi isteniyor. Sağ akciğer bazalde yaklaşık 7x7 cm’lik opasite artışı görülüyor. Öncelikle kitlesel lezyonu düşündüren ancak kitle, lober pnömoni ayrımı yapılamayan hasta ileri tetkik amacıyla bir üst merkeze yönlendiriliyor. Bir üst merkezde çekilen toraks BT’de sağ akciğer alt lob superior segmentte yaklaşık 7.5x8 cm boyutlarında lobule konturlu heterojen solid kitlesel lezyon ileri evre akciğer Ca ile uyumlu düşünülüyor. Hasta göğüs hastalıkları polikliniğine yönlendiriliyor. Hastaya histopatolojik tanı amacıyla biyopsi yapılıyor.Çekilen PET CT raporunda boyunda-mediastende metastaz lehine lenfadenopati kitleleri, sağ parietal lobda metastaz lehine hipodens kitlesel lezyon, sağ sürrenal glandda metastaz lehine hipodens nodüler lezyon saptanıyor. Hasta onkoloji polikliniğine yönlendiriliyor.

Discussion:

Sırt ağrısı acil serviste sık karşılaşılan bir semptomdur. Olgudaki malignite için en önemli risk faktörü sigaradır. Sorgulandığında B semptomlarının eşlik ettiği görülmüştür. Akciğer grafisinde, kanseri düşündürecek ilk bulgu sıklıkla soliter pulmoner nodüldür. Olgunun akciğer grafisinde görülen lezyon >3cm olması nedeniyle malignite düşünmemize sebep olmuştur. Akciğer grafisi tümörlerin tespiti ve değerlendirilmesinde önemli role sahiptir. Olgumuzu bir üst merkeze yönlendirerek tanısının doğrulanmasının koruyucu hekimlik açısından değerli olduğu düşünülmektedir.

#72