13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Üreme Çağındaki Kadın Hastaların Anne Sütü ve Emzirme Hakkında Genel Bilgi Düzeyi ve Etki Eden Faktörler

Fai̇ze Kami̇ş, Ali Özdemir, Berrin Telatar

Keywords: Anne Sütü,Bilgi Düzeyi,Emzirme,Üreme Çağındaki Kadınlar

Aim:

Toplumda obezite ve kronik hastalıkların artması nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemi anlaşılmıştır.Sağlıklı beslenmenin temelleri doğum öncesi dönemde atılmaktadır. Bu çalışma ile aile hekimliğine başvuran üreme çağındaki kadın hastaların anne sütü ve emzirme hakkındaki genel bilgi düzeylerini saptamak ve etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık.

Method:

Kesitsel çalışmamızın evrenini İstanbul İli Ataşehir Aile Sağlığı Merkezi 34.03.066 birime kayıtlı olan 18-49 yaş arası 1009 kadın hasta oluşturdu.Çalışma 205 katılımcı ile Ocak 2020-Nisan 2020 arasında gerçekleştirildi.Katılımcılara bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan altı sorudan oluşan bir anket uygulandı.

Results:

Çalışmaya dahil edilen kadınların yaş ortalaması; 33.78±8.65 yıldı. Katılımcıların %66.8'i evli, %27.8’i bekar; %7.3'ü düşük %57.6'sı orta ve %35.1 'i yüksek gelir seviyelerine sahipti. Cevaplar değerlendirildiğinde yenidoğan bebeğe ilk verilmesi gereken besinin anne sütü olduğu %99,5;bebeğe kolostrum verilmesi gerekliliği %78,5; doğum sonrası bebeğin ilk bir saat içinde emzirilme gerekliliği %75,1;0-6 aylık bebeğin emzirilme sıklığının her ağladığında olması gerektiği %32,2; ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi %87,8;bebeğin emzirilme süresinin 24 aya kadar olması gerekliliği %58,1olarak bulundu. Katılımcıların yaş, medeni durum, emzirilen çocuk sayısına göre genel bilgi düzeyi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmazken, eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı ( p<0,01). Lise ve üniversite mezunlarının puanları ilk ve orta öğretim mezunlarından daha yüksekti. Katılımcıların %16.1-ilkokul mezunu; %8.8-ortaokul mezunu;%23.9-lise mezunu ve %50.2’si üniversite mezunu idi. Katılımcıların %65.4 gebelik yaşamış olup ,%91.8'i bebek emzirmişti. Katılımcıların %86.8'i anne sütü ve emzirme hakkında bilgi almıştı.Bilgi kaynakları dağılımlarına bakıldığında %69.1 oranında aile hekimliği sağlık personelinden bilgi alındığı öğrenildi.

Conclusions:

Katılımcılardan 26-35 yaş aralığında olanlarda, evli ,eğitimli , yüksek gelirli olanlarda anne sütü ve emzirme hakkında sağlık çalışanlarından eğitim alanlarda bilgi düzeyi yüksek saptandı. Çalışmamızda üreme çağındaki kadınların anne sütü ve emzirmeye ilişkin genel bilgi düzeylerinin iyi olduğu görülmekle birlikte bebeğin her ağladığında emzirilmesi gerekliliği ve 24 aya kadar emzirilmesi konusunda bilgi seviyesinin düşük olması bu konuda daha fazla eğitime ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

#81