13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Lateral Epikondilit Tedavisinde El Bileği Splinti ile Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi(ESWT) Kombinasyonunun Tek Başına ESWT Sonuçları ile Karşılaştırılması

Fatma Ustabaşıoğlu

Keywords: lateral epikondilit,ESWT, el bileği splinti

Aim:

Lateral epikondilit (LE), tenisçi dirseği olarak da bilinen, dirseğin lateralinde ağrı ile karakterize olan yaygın bir tendinopatidir. Bu çalışmanın amacı, LE hastalarında 3 haftalık el bileği splinti ve ESWT’nin kombine uygulaması ile tek başına uygulanan ESWT’nin ağrı ve fonksiyon üzerindeki etkisini karşılaştırmaktır.

Method:

Çalışmamıza LE tanısı alan 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalar randomize 2 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba sadece ESWT uygulanırken, ikinci gruba ESWT’nin yanı sıra el bileği splinti de kullandırılmıştır. Birinci gruba ESWT haftada bir seans şeklinde 3 kez uygulandı. İkinci grup ise aynı tedaviye ek olarak 3 haftalık el bileği splinti kullandı. Hastalar tedavi öncesinde ve 3 haftalık tedavi sonrasında değerlendirildi. Üst ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmek için Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Q-DASH) skalası kullanıldı. Ağrı ise vizüel analog skalası (VAS) ile değerlendirildi.

Results:

Her iki grupta da başlangıçta VAS ve Q-DASH skorlarında anlamlı fark saptanmadı. Hastaların ortalama VAS puanı, birinci ve ikinci grup için sırasıyla ilk değerlendirmede 7,2 ± 1,2 ve 6,9 ± 1,8 iken tedavi sonrasında ise 4,3 ± 2,1 ve 2,6 ± 2,4 olarak hesaplandı. İkinci grubun VAS skorundaki azalma birinci gruba göre daha fazladır (p <0.05).Q-DASH skoru ise tedavi öncesi birinci grupta 42,1 ± 20,8 iken ikinci grupta 49,3 ± 15,3 olarak bulunmuştu. Tedavi sonrası ise sırasıyla 30,1 ± 11,2 ve 17,2 ± 15,6 ‘ya gerilemiştir. İkinci grubun Q-DASH skorundaki azalma birinci gruba göre daha fazladır (p <0.05).

Conclusions:

ESWT, LE tanısı konmuş hastalarda ağrıyı ve üst extremite fonksiyonelliğini önemli ölçüde iyileştirmektedir. Ancak bu iyileştirme tedaviye el bileği splinti eklendiğinde daha belirgin olmaktadır.

#14