13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Dispeptik Yakınmalar ile Kliniğimize Başvuran ve Gastroskopi Yapılan Hastalarda Helicobacter Pylori Sıklığı

Yusuf Emre Aytin

Keywords: Helicobacter pylori, Dispepsi, Gastroskopi

Aim:

Bu çalışmada kliniğimize dispeptik yakınmalar ile başvuran ve gastroskopi yapılan hastalarda Helicobacter pylori sıklığının araştırılmasını amaçladık.

Method:

Çalışmaya dahil edilen hastalar, Ocak 2019 ile Kasım 2019 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’ne dispeptik yakınmalar ile başvuran ve tarafımızca gastroskopi yapılan kişiler içerisinden seçilmiştir. Gastroskopi sonucunda malignite tanısı alan hastalar çalışma gruplarına dahil edilmemiştir. Gastroskopi ile antrum biyopsisi alınan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Antrum biyopsileri hemotoksilen-eozin ve modifiye giemsa yöntemleri ile boyanarak ışık mikroskopisinde incelenmiş olup, sonuçlar yoğunluğa göre; (+) hafif, (++) orta ve (+++) şiddetli pozitiflik olarak raporlanmıştır. Hastaların Helicobacter pylori sıklıkları, cinsiyet ve yaş gruplarına ayrılarak değerlenirilmiştir.

Results:

Çalışmaya yaşları 18 ile 81 arası değişen 139 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması 53 olarak hesaplandı. Median yaş 54 idi. Bu hastaların 79’u (%57) kadın, 60’ı (%43) erkekti. Dispeptik yakınmaları olan hasta grubunda 63 (%45) hastanın Helicobacter pylori sonucu pozitif, 76 (%55) hastanın Helicobacter pylori testi negatif idi. Helicobacter pylori testi pozitif olan gruptaki hastaların 35’i(%56) kadın, 28’i (%44) erkek idi. Helicobacter pylori testi pozitif olan hasta grubu kendi içerisinde yoğunluğa göre değerlendirildiğinde, 28 hastanın hafif pozitif, 22 hastanın orta pozitif ve 13 hastanın şiddetli pozitif olduğu görüldü. 18-30 yaş, 31-45 yaş, 46-60 yaş, 61-81 yaş gruplarında Helicobacter pylori sıklığı sırası ile %44, %50, %46 ve %41 idi.

Conclusions:

Cinsiyet ve yaş grupları incelendiğinde Helicobacter pylori sıklığı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Çalışmamızda Helicobacter pylori sıklığı %45 olarak tespit edilmiş olup, Trakya Bölgesi’ndeki sıklığı daha doğru tespit etmek için bölgede çok merkezli ve geniş gruplar içeren çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.

#25