13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Çalışan Kadınların Yardımcılarının Cilt Bakımı ve Nemlendirici Hakkındaki Tutumları

Işılay Gedik Tekinemre, Burcu Kayhan Tetik, Şeyma Yaşar

Keywords: Ev işleri, çalışan kadınlar, temizlik, cilt lezyonları

Aim:

Çalışan kadınların yaşadığı en büyük zorluk hem ev hem iş ile ilgilenmektir. Bu nedenle kadınlar evde yardımcı ile bu zorluğu biraz azaltmaya çalışmaktadır. Temizlik kavramı mevcut bulunduğumuz pandemi döneminde çok daha fazla önem arz etmektedir. Ev hizmetlerinde çalışan kadınlara olan ihtiyaç esnek veya evden çalışan bireyler için azalırken sağlık sektöründe çalışanlar, özellikle de doktorlar için artmıştır. Evde çalışan kadınlar evin temizlik, yemek gibi işleri ile uğraşırken hijyene dikkat etmeli bunu yaparken de cilt sağlığını korumalıdır. Bu çalışmada doktorların evlerinde çalışan yardımcıların cilt lezyonu varlıkları, nemlendirici kullanma durumları ve el hijyeni hakkındaki düşünceleri araştırıldı.

Method:

Çalışma Turgut Özal Tıp Merkezi hastanesinde çalışan doktorların yardımcılarına telefon açılarak uygulandı. Araştırmacılar tarafından oluşturulan anket gönüllülük esasına göre uygulandı. Veriler SPSS 26 programı ile değerlendirildi ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Results:

Çalışmaya katılan 32 katılımcının yaş ortalaması 40 ± 10 yıl idi. 19 (59,4%) katılımcının cilt hastalığı olarak egzema tanısı olduğu ve 20 kişinin (62,5%) nemlendirici kullandığı öğrenildi. Pandemi döneminde daha fazla temizlik ürünü kullanıyor musunuz sorusuna 25 (78,1%) kişi evet cevabını verdi. Nemlendirici ürün alırken kimden yardım alırsınız sorusuna en çok 16’şar kişi (56,3%) ile cilt doktoru ve reklamlardan yardım alırım cevapları verildi. El hijyeni nedir diye sorulduğunda 26 (81,3%) kişi ellerin mikroplardan arındırılması cevabını verdi.

Conclusions:

Evde yardımcı olarak çalışan kadınlar çok daha fazla temizlik ürünü kullanmakta bu da ellerinin daha fazla tahriş olmasına neden olmaktadır. Çalışmamızda pandemi döneminde yardımcıların daha da fazla temizlik ürünü kullandıkları görüldü. Bu durum, egzemaların daha fazla artmasına neden olacağından bu konuda bilgilendirme yapılarak, cilt sağlığını korumanın ve nemlendirmenin öneminin vurgulanması uygun olacaktır.

#52