13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Üç Farklı Malnütrisyon Tarama Testinin Laboratuvar Sonuçları İle Karşılaştırılması

Aydan Çevi̇k

Keywords: Dengeli beslenme, malnütrisyon

Aim:

İnsan sağlığında dengeli beslenmenin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu dengenin bozulması malnütrisyon anlamındadır. Özellikle, yaşlılarda malnütrisyon önemli problemdir. Çünkü genellikle enfeksiyonlara yatkınlık, mortalite ve morbiditeyle birlikte seyretmektedir. Çoğu zaman malnutrisyon sinsi başladığı için tanısı gecikmektedir. Malnütrisyon taraması için birçok test geliştirilmiştir. Bu testler içinde altın standart bir metot veya yöntem yoktur. Aynı zamanda malnütrisyon değerlendirilmesinde tarama testleri ile birlikte bazı laboratuvar ve antropometrik ölcümlerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada üç farklı malnütrisyon test sonuçlarının laboratuvar verileriyle birlikte değerlendirilerek karşılaştırması amaçlanmıştır.

Method:

Çalışmaya Evde Sağlık Hizmetleri alan araştırmaya katılmayı kabul eden 65 yaş ve üzeri oryantasyonu iyi 178 hasta dahil edildi. Çalışmaya MNA, MUST ve NRS2002 testleri uygulandı. Hastaların total protein, albümin, CRP, hemoglobin, kolesterol, B12, kreatin testleri çalışıldı.

Results:

Çalışmaya katılan olguların yaşları 65 ile 103 yıl arasında değişmekte olup, ortalama 81,19±8,22 yıldır. Çalışmaya katılanların %32’si (n=57) erkek, %68’i (n=121) kadındır. MNA toplam değerlerine göre olguların %33,1’i Malnütre; % 39,3’ü risk altında malnütre ve %27,5’inde ise normal olarak saptanmıştır. Malnütrisyonlu olgularda; hemoglobin, demir, TDBK, B-12, folik asit ve lenfosit oranı düşüklüğü, ferritin ve CRP düzeyi yüksekliği diğerlerinden anlamlı düzeyde yüksek oranda saptandı. Malnütrisyon riski altında bulunanların düşük demir ve albümin oranları normal olgulara göre anlamlı düzeyde yüksektir; düşük CRP oranları ise normal olgulardan anlamlı düzeyde düşüktür.

Conclusions:

MNA ve NRS tarama testlerinin laboratuvar sonuçları ile daha uyumlu olduğu ancak bu testlerin kullanımında kişilerin genel durumları da göz önüne alınarak karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür. Malnütrisyon tanı konulup tedavi edilmediğinde; diğer mevcut klinik hastalıkların tedavisini güçleştirmekte, diğer taraftan hasta ile ilgili komplikasyonların artmasına sebep olacağından morbidite ve mortaliteyi arttırmaktadır. Malnutrisyonun biyokimyasal parametreleri, vücut homeostasisini ve vücudun tüm sistemlerini etkilediği için erken tanı ve tedavisi çok önemlidir.

#125